Monday, July 16, 2012

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Εφιαλτικό σενάριο «πνίγει» την Ελλάδα

Καράβια βγήκαν στη στεριά και πιάσαν Γιαννιτσά και Άρτα. Ο Πειραιάς έγινε νησί, ο Πύργος λιμάνι, η Ζάκυνθος «έσπασε» σε τρία μικρότερα νησιά και το Μεσολόγγι έγινε... ανάμνηση. Η εικόνα αυτή δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία άλλα θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ως ένα εφιαλτικό μελλοντικό δεδομένο.
Όχι και πολύ μακρινό. Μπορεί να συμβεί και πριν από το τέλος του αιώνα. Σύμφωνα με τρεις νεότερες μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Nature Climate Change, Ευρωπαίοι ερευνητές θεωρούν ότι είναι αναμενόμενη πλέον η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη έως το τέλος του αιώνα, κατά δύο βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα προκαλέσει και την άνοδο της στάθμης κατά 2,7 μέτρα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και της θαλάσσιας στάθμης συνεχίζει να επιταχύνεται και είναι πολύ πιθανό ακόμα και στο μισό του αιώνα που διανύουμε να αλλάξει πλήρως ο γεωφυσικός χάρτης του πλανήτη και φυσικά και της χώρας μας. Επιπλέον, η επιστημονική κοινότητα δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχη κι ως προς το χείριστο σενάριο. Αυτό του λιωσίματος των πάγων της Γροιλανδρίας που συνεχίζεται αμείωτο. Αν συμβεί αυτό, τότε η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα φτάσει τα επτά μέτρα «καταπίνοντας» μεγάλες χερσαίες εκτάσεις.

Ανύψωση των θαλασσών
Στην έκθεση που δημοσίευσε το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή εκτιμούσε ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η στάθμη των ωκεανών σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανυψωθεί έως και κατά 59 εκατοστά. Έκτοτε, όμως, οι κλιματολόγοι αντιλήφθηκαν ότι η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι εκτιμούσε η έκθεση του ΟΗΕ. Η Γροιλανδία χάνει περίπου 200 κυβικά χιλιόμετρα πάγου το χρόνο.
Εφιαλτικό σενάριο «πνίγει» την Ελλάδα

Εάν το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας έλιωνε εντελώς, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε περίπου επτά μέτρα. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι εάν οι εκπομπές καυσαερίων συνεχίσουν με το σημερινό ρυθμό, αυτό το ενδεχόμενο είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί, αλλά δεν ξέρουν ακριβώς το πότε. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να συμβεί πολύ πιο σύντομα απ' ό,τι κάποιος θα το περίμενε. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το εφιαλτικό σενάριο, οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα ήταν τρομακτικές αφού θα χάνονταν τεράστιες εκτάσεις ενώ θα πνίγονταν πολλές παραλιακές πόλεις.

Ο κάμπος της Μακεδονίας θα χανόταν με τη θάλασσα να φτάνει έως τα Γιαννιτσά και λίγο έξω από τη Βέροια. Τα δυτικά παράλια της Θεσσαλονίκης θα καταποντίζονταν. Η μισή πεδιάδα της Θράκης θα γινόταν βυθός. Ο Μαλιακός κόλπος θα έφτανε μέχρι της παρυφές της Λαμίας, το Μεσολόγγι κι όλη η Ακαρνανική πεδιάδα θα βυθιζόταν όπως και όλα τα δυτικά παράλια της Αχαΐας και της Ηλείας. Ο Αμβρακικός θα έφτανε μέχρι την Άρτα, η Ζάκυνθος θα χωριζόταν σε τρία νησιά ενώ στο λεκανοπέδιο η περιοχή του Μοσχάτου και των Καμινίων θα ξαναγινόταν πάλι έλος με αποτέλεσμα να ξαναγίνει, όπως και στην προϊστορία, ο Πειραιάς νησί.

Επίσης, το «φιλέτο» του Ελληνικού θα έχανε μερικές εκατοντάδες στρέμματα αφού πλέον η θάλασσα θα έφτανε μέχρι την σημερινή λεωφόρο Ποσειδώνος πνίγοντας όλη την παραλία του Αγ. Κοσμά. Ακόμα και στο λιγότερο εφιαλτικό σενάριο, αυτό του να αυξηθεί η στάθμη κατά δύο μέτρα, και πάλι οι «πληγές» θα ήταν μεγάλες με βύθιση του μισού κάμπου της Μακεδονίας και της Άρτας και πολλών παράλιων πεδινών περιοχών όπως της Ακαρνανίας, της Αχαΐας, της Ηλείας, της Φθιώτιδας κ.λπ. Οι περισσότερες ελληνικές παραλίες θα χαθούν κι όλοι οι παράκτιοι οικισμοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Χρειάζονται επειγόντως δράσεις για να αποφευχθούν.
ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ ΤΖΕΛΗΣ
ktzelis@pegasus.gr
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin