Tuesday, July 31, 2012

Φάκελος «Αλιεία με δυναμίτιδα» - Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ενημερώνει την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων & Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη

του Γιάννη Κουτελίδα
Ενημερωτική συνάντηση με την Επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27/7. Στέλεχος του Αρχιπελάγους παρείχε αναλυτική ενημέρωση για τα φαινόμενο της αλιείας με τη χρήση δυναμίτιδας, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια σε όλη την επικράτεια.
Η ενημέρωση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στις Κυκλάδες, (κυρίως σε Κουφονήσια, ΝΑ Νάξο,  Κέρο, Αντίκερο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Αμοργό), και σε λεπτομερείς αναφορές σχετικά με τον τρόπο δράσης των κατά τόπους κυκλωμάτων.

Από την κα Δαμανάκη ζητήθηκε η συνδρομή της Επιτροπής δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της συγκεκριμένης παράνομης και καταστροφικής αλιευτικής μεθόδου. Αν και συχνά προτάσσεται ως αιτία του προβλήματος η υπάρχουσα οικονομική κρίση και η εξασφάλιση κέρδους με εύκολο και γρήγορο τρόπο, πεποίθηση μας είναι ότι η έξαρση του φαινομένου οφείλεται περισσότερο στην αδυναμία και συχνά την αδιαφορία ορισμένων λιμενικών αρχών να λύσουν το πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις νότιες Κυκλάδες, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ έχει προσκομίσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, στις δικαστικές αρχές και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος (όπου παρεπέμφθη το λιμεναρχείο Νάξου μετά το πλήθος καταγγελιών που έχει καταθέσει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της καταστροφικής αλιείας στην περιοχή ευθύνης του. Περισσότερα εδώ: http://bit.ly/LSJ74B).
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε με κάθε τρόπο και μέσο ένα  τέλος σε αυτό το νοσηρό φαινόμενο που έχει προκληθεί από την αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας και την πάγια αδιαφορία ορισμένων λιμενικών αρχών. Η προάσπιση των φυσικών μας πόρων και η προστασία των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον τόπο, τις νησιωτικές κοινωνίες και τις μελλοντικές γενιές.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin