Friday, July 27, 2012

«Ξεκλείδωσε» η Διαδικασία για τα Σεισμικά σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη

«Ξεκλείδωσε» η διαδικασία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, ξεκίνησαν από τις αρχές της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις με τέσσερις από τις συνολικά οκτώ εταιρίες που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον συμμετοχής τον περασμένο Μάρτιο. Οι τέσσερις είναι αυτές που προκρίθηκαν για να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.
Καθώς η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και για λόγους που έχουν να κάνουν με αυτή καθεαυτή τη διαπραγμάτευση τα ονόματα τους δεν κοινοποιούνται σε αυτή τη φάση. Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, η επιλογή των προκριθέντων έγινε με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους και αναδείχθηκαν οι πιο έμπειροι για τις συγκεκριμένες έρευνες.
Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ με κάθε μία ξεχωριστά από τις τέσσερις εταιρίες και τώρα αναμένονται οι απαντήσεις τους για μια σειρά ζητημάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Με την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης η επιτροπή θα προχωρήσει σε κατάταξη/βαθμολόγηση των υποψηφιοτήτων και θα υποβάλει την τελική αναφορά της στην ηγεσία του υπουργείου. Εκτιμάται ότι αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στο δεύτερο 15μερο του Αυγούστου, δεδομένου ότι μεσολαβεί η περίοδος των αργιών και των διακοπών. Εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, εκτιμάται ότι η ανάθεση θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες τον Οκτώβριο.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, Ιόνιο και νότια Κρήτη αντιμετωπίζεται ως ενιαία περιοχή, την οποία επιδίωξη είναι να αναλάβει μία εταιρία, για να υπάρξει και μια ενιαία γεωλογική ερμηνεία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τελικά η ανάθεση να γίνει σε δύο εταιρίες, που θα κληθούν να μοιρασθούν την ενιαία περιοχή. Αυτό, όμως, είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση και όχι έργο της επιτροπής. Η τελευταία θα περιοριστεί στην κατάταξη των προκριθέντων και εναπόκειται στο ΥΠΕΚΑ να αποφασίσει αν το έργο θα αναλάβει μία ή δύο εταιρίες.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας θα ξεκινήσει και η αντίστοιχη για το διαγωνισμό του open door και την ανάθεση ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό Κόλπο και τα Ιωάννινα. Καθώς αρκετά μέλη της επιτροπής για τα σεισμικά συμμετέχουν και στην επιτροπή για το open door κρίνεται σκόπιμο να ολοκληρωθεί η πρώτη διαδικασία για να ξεκινήσει και η δεύτερη, με το άνοιγμα των προσφορών και την αξιολόγηση τους.
energia.gr
27/7

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin