Wednesday, July 18, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Ηλιακά αυτοκίνητα στους δρόμους

Δύσκολο προς το παρόν, αλλά θα τα δούμε στο μέλλον
Πρωτοπόροι καθηγητές με βοηθούς μαθητές και με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου
Έπειτα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου σε συνεργασία με τους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου, το 2010 ξεκίνησε ένας πρωτοποριακός θεσμός για τα κυπριακά δεδομένα. Ηλιακά αυτοκίνητα, κατασκευασμένα από εκπαιδευτικούς μαζί με τους μαθητές τους, λαμβάνουν μέρος σε έναν «αθόρυβο» αγώνα δρόμου. Ο αγώνας ηλιακών οχημάτων, που έχει ως στόχο την επίτευξη ενός πράσινου μέλλοντος, έχει καταστεί επίσημος ετήσιος θεσμός, στον οποίο συμμετέχουν σχολές από κάθε άκρη της Κύπρου.


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, πρόκειται για έναν πρωτότυπο αγώνα που επιδιώκει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ό,τι αφορά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενεργείας.
Η «Σ» επικοινώνησε χθες με τον κ. Σωκράτη Χατζηευαγγέλου, Βοηθό Διευθυντή και υπεύθυνο του ηλιακού αυτοκινήτου της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου, η οποία και τα τρία χρόνια της διοργάνωσης είχε τη χαρά να βρεθεί στο βάθρο των απονομών. Ο κ. Χατζηευαγγέλου μας ενημέρωσε για όλα όσα αφορούν τα ηλιακά οχήματα, εκφράζοντας επίσης έκκληση προς την κοινωνία να αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια και να στραφεί στη χρήση ηλιακής ενέργειας αντί καυσίμων.
Φιλικά προς το περιβάλλον
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηευαγγέλου, τα αυτοκίνητα αυτά είναι εντελώς αθόρυβα, πλήρως οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον, αφού έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους τη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, τα συγκεκριμένα οχήματα, κινούμενα με ταχύτητα μεταξύ 30-40 χιλιομέτρων την ώρα, μπορούν να είναι εν κινήσει όλη μέρα. Η κατασκευή τους και η επιτυχία τους οφείλεται στη σκληρή δουλειά που καταβάλλουν μαζί μαθητές και καθηγητές.
«Τον κύριο ρόλο στην καθοδήγηση, τη δημιουργία και τον προγραμματισμό των εργασιών για την κατασκευή των ηλιακών οχημάτων έχουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι όμως επιδιώκουν την πλήρη εμπλοκή των μαθητών στην έρευνα αυτή. Οι μαθητές γίνονται συμμέτοχοι στην κατασκευή, στη συγκόλληση διαφόρων εξαρτημάτων και στα συστήματα ανάρτησης και πλοήγησης. Αυτός είναι ο σχολικός μας στόχος μας άλλωστε. Οι μαθητές να κερδίσουν τεχνογνωσία, εμπειρίες μέσω νέων προγραμμάτων, τα οποία θα τους βοηθήσουν στην περαιτέρω κατάρτισή τους ούτως ώστε, όταν τελειώσουν τη σχολή, να καταφέρουν σταθούν μέσα στην αγορά», δήλωσε ο βοηθός διευθυντής της σχολής.
Με άδεια κυκλοφορίας...
Ερωτηθείς κατά πόσο η ιδέα αυτή μπορεί να επεκταθεί στην εμπορική βιομηχανία, ο κ. Χατζηευαγγέλου φάνηκε διστακτικός, χωρίς όμως να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον. «Οι έρευνες προς το παρόν βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, αφού είναι τα πρώτα ηλιακά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κύπρο και είναι για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δειλά-δειλά, όμως, μπήκαμε και στους δημόσιους δρόμους, παρόλο που το μέγεθος των οχημάτων που κατασκευάζουμε δεν τους επιτρέπει να κινούνται δίπλα στα κανονικά αυτοκίνητα», δήλωσε ο ίδιος.
Ωστόσο, με τη συνεχή βελτίωση των φωτοβολταϊκών και τη χρήση μπαταριών λιθίου, που έχουν μειωμένο βάρος και αυξημένη χωρητικότητα, ο κ. Χατζηευαγγέλου αισιοδοξεί ότι πολύ σύντομα θα δούμε τα ηλιακά αυτοκίνητα στους δημόσιους δρόμους, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού. Στην Ελβετία, μάλιστα, τέτοια αυτοκίνητα κινούνται κανονικά. Όπως ενημέρωσε ο υπεύθυνος ηλιακού οχήματος της τεχνικής σχολής Αγίου Λαζάρου, οι Ελβετοί ήταν παρόντες στον πρώτο αγώνα το 2010 στην Πάφο. «Στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε στην Κύπρο οι Ελβετοί έφεραν μαζί τους και το όχημά τους, το οποίο έβγαλε άδεια κυκλοφορίας και εκινείτο κανονικά στη Λευκωσία. Δεν αγωνίστηκαν, αλλά ήταν παρόντες», δήλωσε ο κ. Χατζηευαγγέλου.
Πολύ πίσω οι Κύπριοι…
Τα ηλιακά οχήματα που έχουν κατασκευασθεί στην Κύπρο είναι αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σε αντίθεση με χώρες τους εξωτερικού, που τα οχήματα αυτά έχουν άδεια κυκλοφορίας, στην Κύπρο, δυστυχώς, είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Η διοργάνωση του Ινστιτούτου Κύπρου άνοιξε τον δρόμο, πρέπει όμως να ακολουθήσουν και άλλοι, κατασκευάζοντας πιο σύγχρονα οχήματα που να κινούνται με την ηλιακή ενέργεια. Όπως ανέφερε προβληματισμένος ο κ. Χατζηευαγγέλου, «τέτοιες ενέργειες θα έπρεπε να κάνουν τους ιδιώτες να επενδύσουν μεγάλα κονδύλια για να προωθηθεί η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.
Εμείς στην Κύπρο, που έχουμε άφθονες πηγές ενέργειας, οφείλουμε να στραφούμε προς αυτές γιατί ωφελούν την οικονομία, το περιβάλλον, την υγεία και τον τόπο μας. Πρέπει, όμως, και οι κυβερνήσεις μας να στραφούν προς αυτούς τους τομείς και να στέκονται δίπλα από τέτοιες πρωτοβουλίες, και να μην είναι απλώς θεατές», δήλωσε ο ίδιος. Τέλος, εκ μέρους της σχολής Αγίου Λαζάρου, ο Βοηθός Διευθυντής ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται για την έρευνα, είτε κατασκευάζοντας είτε βοηθώντας οικονομικά, ευελπιστώντας ότι και η ευρύτερη κοινωνία θα ευαισθητοποιηθεί και θα βοηθήσει όλους όσοι εμπλέκονται στο έργο αυτό. 

SigmaLive


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin