Monday, July 02, 2012

Υφυπουργός Ενέργειας: Ποιοτικές και όχι Ποσοτικές οι Προϋποθέσεις για τις Αποκρατικοποιήσεις

Ποιοτικές και όχι ποσοτικές προϋποθέσεις θα ληφθούν υπόψη για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα γνωστοποιηθούν με τις προγραμματικές δηλώσεις.
«Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αρκετές παράμετροι, όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε σήμερα στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχισθεί το πρόγραμμα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ενώ έχει ξεκινήσει, όπως είπε, η προετοιμασία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με γειτονικά κράτη. «Το εξετάζουμε σοβαρά και θα συνεργασθούμε με την Κύπρο για το θέμα αυτό».

Υπέρ της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο τάχθηκε και ο διευθυντής Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλων Κασσίνης, ο οποίος ανέφερε ότι η κατασκευή αγωγού που θα φθάνει ως την Ελλάδα, για τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι μία από τις επιλογές που εξετάζει η Κύπρος, μαζί με την κατασκευή σταθμού υγροποίησης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι για τα θέματα αυτά χρειάζεται πολιτική απόφαση.
Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι προσφορές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, ενώ, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, το Σεπτέμβριο, αν τηρηθεί σφιχτό το χρονοδιάγραμμα, θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Στην ομιλία του ο υφυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες διασυνδέσεων του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου και εφόσον υλοποιηθούν και άλλα σχέδια αγωγών, όπως ο TAP και ο South Stream, θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση επενδύσεων, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου και την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης επανέλαβε ότι γίνονται συζητήσεις για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και διατύπωσε την εκτίμηση ότι από τα 16 δισ. κ.μ. αερίου που θα είναι διαθέσιμα προς εξαγωγή τα μισά θα μεταφερθούν με αγωγό και τα υπόλοιπα σε υγροποιημένη μορφή.
Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ παρουσίασε στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Παπαρσένος, ενώ στην οικονομική και γεωστρατηγική σημασία του TAP αναφέρθηκε ο διευθυντής της εταιρίας στην Ελλάδα Rikard Scoufias.
Στα προβλήματα της αγοράς ηλεκτρισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του target model από το μοντέλο της υποχρεωτικής αγοράς που ισχύει σήμερα. Ο κ. Ζερβός είπε ότι εξαιτίας του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους η ΔΕΗ θα ζημιωθεί φέτος με το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ προορίζονται για τους ιδιώτες παραγωγούς και τα υπόλοιπα διοχετεύονται για την αγορά φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ. Ο ίδιος επισήμανε για άλλη μία φορά την ανάγκη να συνδεθούν τα τιμολόγια με τη χονδρεμπορική αγορά, προκειμένου να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής.
energia.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin