Thursday, July 26, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Ο Κασίνης ενημέρωσε τους Τροϊκανούς για το Φυσικό Αέριο

Για τις προοπτικές που διανοίγονται μετά την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ενημέρωσε το κλιμάκιο της Τρόικας ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Κασίνης είπε ότι «η Τρόικα κάλεσε και το δικό μας το Τμήμα και αναφερθήκαμε στις προοπτικές που υπάρχουν όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες στην γύρω περιοχή».
Πρόσθεσε ότι είναι κάτι που «εμείς εδώ και χρόνια πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι πράγματι θα έχει ουσιαστική συμβολή όχι μόνο στην οικονομία τη Κύπρου, αλλά και στην οικονομία της Ευρώπης».
Ανέφερε, επίσης, ότι «συζητήθηκαν θέματα αξιοποίησης του φυσικού αερίου, τρόποι που εμείς προγραμματίζουμε και συζητούμε με την Noble και πολύ σύντομα θα περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης».
Ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε και στις προοπτικές που έχει η Κύπρος για αξιοποίηση φυσικού αέριο από άλλες γειτονικές χώρες, όπως είναι το Ισραήλ.
Όπως είπε, είναι κάτι που συζητούν έντονα στο Ισραήλ, ενώ επικαλούμενος σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Ισραήλ, είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας πιστεύει ότι η Κύπρος ως μια ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να αξιοποιηθεί.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει σημαντικότατο γεωπολιτικό ρόλο αλλά και στην οικονομία γενικότερα.
Ερωτηθείς αν οι Τροικανοί θεωρούν ως αντίδοτο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Κύπρο την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και την οικονομική εκμετάλλευση τους από το 2019 και μετά, είπε ότι οι Τροικανοί βλέπουν ως «πολύ θετική» εξέλιξη το γεγονός της ανακάλυψης του φυσικού αερίου και τις προοπτικές που διανοίγονται με το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.
Πρόσθεσε ότι εάν η οικονομική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων «θα γίνει το 2017 ή το 2019, αυτό σχετίζεται με τα προγράμματα τα οποία εμείς οι ίδιοι παρακολουθούμε, υλοποιούμε και μελετούμε».
Ερωτηθείς κατά πόσον ζήτησαν να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται η εξόρυξη του φυσικού αερίου, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «ζήτησαν απλώς να ενημερωθούν για τις προοπτικές που υπάρχουν και πώς το βλέπουμε και στην αξιοποίηση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων».
Ο κ. Κασίνης είπε ότι «εμείς τους είπαμε ότι πολύ σοβαρά η Κυβέρνηση μελετά όλα τούτα τα θέματα».
Ερωτηθείς εάν θα ληφθούν υπόψη αυτές οι προοπτικές που διανοίγονται με τους υδρογονάνθρακες κατά τη συνομολόγηση του μνημονίου, είπε ότι «για να μας καλέσουν εδώ και να τους κάνουμε παρουσίαση και να ζητήσουν όλα τα στοιχεία οπωσδήποτε θα τα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη».
Ερωτηθείς τι έσοδα εκτιμά ότι θα προκύψουν από την οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, είπε ότι αυτό εξαρτάται πού θα πουλούμε το φυσικό αέριο και σε τι μορφή θα το πουλούμε.
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να έχουμε τα πρώτα έσοδα από την οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, είπε ότι μπορούμε να έχουμε τα πρώτα έσοδα «πολύ σύντομα» και πρόσθεσε ότι «με τις θετικές προοπτικές μπορεί να έχουμε οφέλη, δεν είναι ανάγκη να είναι χρήματα».
«Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2017 να έχουμε το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο», είπε.

SigmaLive 25/7/2012

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin