Sunday, July 01, 2012

Το ΙΝΚΑ Ηπείρου ενόψει… καύσωνα...χρήσιμες συμβουλές για περισσότερη δροσιά

Τρώτε με μέτρο και κλείστε τη ζέστη έξω απ’ το σπίτι σας...
• Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται να είναι αυτό το Σαββατοκύριακο που ήδη διανύουμε, όπως εξάλλου και οι μέρες που ακολουθούν. Και μπορεί τα Σάββατα και τις Κυριακές να έχει κανείς την εναλλακτική λύση της δροσιστικής βουτιάς στα νερά κάποιας κοντινής παραλίας, όμως η περίοδος της ζέστης δυστυχώς δεν κρατά όσο και οι αργίες ή οι ημέρες των διακοπών μας.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να προστατευόμαστε από τον καύσωνα, καθ’ όλη την διάρκειά του;
Το ΙΝΚΑ Ηπείρου δίνει σε ανακοίνωσή του ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να περάσουμε πιο άνετα τις ημέρες που το θερμόμετρο θα δείχνει… κόκκινο. Αξίζει τον κόπο να δούμε τι προτείνει.

Περί ρούχων
Ο ήλιος, επισημαίνει το ΙΝΚΑ, καίει τα σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα. Πρέπει λοιπόν να κρύβουμε το σώμα μας στην διάρκεια της μεγάλης ηλιοφάνειας, προτιμώντας ρούχα από ελαφριά υφάσματα, κυρίως βαμβακερά.
Τα συνθετικά υφάσματα, όπως επισημαίνει αντενδείκνυνται για τις ώρες της μεγάλης ζέστης, γιατί προκαλούν έντονη εφίδρωση, δεν απορροφούν τον ιδρώτα και μυρίζουν άσχημα. Παράλληλα συνίσταται να αποφεύγουμε τα σκούρα ρούχα και ειδικά το μαύρο χρώμα.

Πιο ελαφριά φαγητά

Τα λιπαρά φαγητά θεωρούνται βαριά για το καλοκαίρι, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ Ηπείρου, γιατί η πέψη τους κρατά τρεις περίπου ώρες. Αντίθετα, η πέψη των πρωτεϊνών κρατά δύο ώρες και των υδατανθράκων μία με μιάμιση ώρα., οπότε συνίσταται η κατανάλωση πιο ελαφριών φαγητών, ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες και τις βαριές σάλτσες.
«Μην καταργείτε το αλάτι», τονίζει επίσης το Ινστιτούτο Καταναλωτών, καθώς, όπως αναφέρει, είναι πολύτιμο το καλοκαίρι, αφού κατακρατά νερό στον οργανισμό, βοηθώντας μας να μην ιδρώνουμε υπερβολικά. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνουμε, ενώ προσοχή πρέπει να δείχνουν οι υπερτασικοί.

Ποτά - αναψυκτικά
Τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά σε ώρες μεγάλης ζέστης και κυρίως στην παραλία, επισημαίνει το ΙΝΚΑ. Κι αυτό γιατί προκαλούν μεγαλύτερη έξαψη και εφίδρωση, αφού 1gr αλκοόλης δίνει 7 θερμίδες. Ένα ποτήρι χυμού φρέσκων φρούτων ανακουφίζει πάντως από την ζέστη. Βέβαια, το καλύτερο αναψυκτικό για την αντιμετώπιση της δίψας είναι το νερό, αν και το «παγωμένο» πιθανώς να προκαλεί σύσπαση των αγγείων του στομάχου.
Τα σακχαρούχα αναψυκτικά και τα δροσερά γλυκά ικανοποιούν τις «γλυκές» μας επιθυμίες, αλλά δεν ξεδιψάνε όσο νομίζουμε. Γι’ αυτό και ζητάμε νερό εκ των υστέρων…

Άφθονα υγρά
Το καλοκαίρι, σημειώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ηπείρου, η ζέστη βοηθά να ιδρώνουμε πολύ και να χάνουμε πολλά υγρά από τον οργανισμό μας. Για να υπάρξει «ισορροπία» πρέπει να αντικαθιστούμε όσα χάνουμε πίνοντας άφθονα υγρά. Επισημαίνεται, για παράδειγμα, πως όταν ένα άτομο χάνει δύο λίτρα νερού την ημέρα από τον οργανισμό του διψά πολύ. Από αφυδάτωση κινδυνεύουμε όλοι, πιο επιρρεπείς όμως είναι οι ηλικιωμένοι, στους οποίους πρέπει να χορηγούνται συνεχώς υγρά.
Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, τα εξής: Μάτια μέσα στις κόγχες, ξερή γλώσσα και δέρμα ή δέρμα που χάνει την ελαστικότητά του και συχνά αλλά όχι πάντα ακατανίκητη δίψα. Επίσης, σε περίπτωση έντονης αφυδάτωσης  έχουμε πτώση της συστολικής πίεσης, υψηλούς σφυγμούς, ολιγωρία και απάθεια.

Οδηγίες για πιο πολλή δροσιά στο σπίτι
* Κλείστε την ζέστη έξω από το σπίτι σας, πριν ανέβει η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας, ασφαλίζοντας τζάμια και παντζούρια. Έτσι θα είστε πιο δροσερά.      
* Κάντε συχνά στη διάρκεια της ημέρας χλιαρά –όχι παγωμένα– ντους.
* Αποφεύγετε την χρήση φαρμάκων. Αν είναι αναγκαία, τότε συζητήστε το με τον γιατρό σας.
* Αν έχετε αιρ - κοντίσιον, μην κάθεστε ακριβώς από κάτω, όταν μάλιστα είστε ιδρωμένοι ή με βρεγμένα μαλλιά, γιατί κινδυνεύετε το λιγότερο από ψύξη. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμιστήρες.
* Σε κάθε περίπτωση, είτε έχετε κλιματισμό, είτε όχι, πρέπει να προστατέψετε το κτίριό σας από τον καλοκαιρινό ήλιο και την υπερβολική ζέστη. Έτσι θα μειωθεί σημαντικά η ενέργεια που θα χρειαστεί να ξοδέψετε για να δροσιστείτε.
* Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου. Στο νότο προτιμήστε οριζόντια σκίαστρα, σταθερά ή κινητά, στην ανατολή και τη δύση κατακόρυφα. Η σκίαση εξωτερικά του παραθύρου είναι πάντα η καλύτερη.
* Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
* Αν είναι δυνατόν, φυτέψτε δέντρα για να σκιάσετε το κτίριό σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο, ευνοϊκό «μικροκλίμα». Έτσι θα έχετε φυσική δροσιά και ευχάριστο περιβάλλον. Αξιοποιείστε τη βλάστηση στην οροφή (βελτιώνει τη θερμομόνωση, «κόβει» την επίδραση του καλοκαιρινού ήλιου), αλλά και σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους (πέργκολες, κ.λ.π).
* Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, τις οροφές, αλλά και στις τέντες.
* Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας. Τοποθετείστε λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μη χρησιμοποιείτε συσκευές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια και ταυτόχρονα θερμαίνουν και το χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο κ.α.) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη. Διώξτε τη ζέστη από το κτίριό σας με φυσικό αερισμό, δηλαδή τις ζεστές μέρες αερίστε οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα.
* Φεγγίτες, ανοίγματα πάνω από σκάλες, καμινάδες αερισμού, σε συνδυασμό με κάποια ανοίγματα σε χαμηλά σημεία του κτιρίου μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικό κατακόρυφο αερισμό, χωρίς να ανοίγετε όλα σας τα παράθυρα.
* Αν οι εξωτερικές συνθήκες και τα ανοίγματα του κτιρίου σας δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο αερισμό, τοποθετείστε ανεμιστήρες προσαγωγής και απαγωγής του αέρα.
* Τοποθετείστε ανεμιστήρες οροφής στα δωμάτια. Ο ανεμιστήρας οροφής δροσίζει, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια (όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού). Θα νιώθετε δροσιά, ακόμα και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και έτσι μπορείτε να απαλλαγείτε από την ανάγκη εγκατάστασης κλιματιστικού. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε ανεμιστήρα δαπέδου.

proinoslogos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin