Tuesday, July 03, 2012

Φωτοβολταϊκά: ανάκαμψη για τους κατασκευαστές από το 2013

Το 2013 αναμένεται να ανακάμψουν οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στοιχείων πολυκρυσταλλικού πυριτίου και γκοφρετών έπειτα από μια περίοδο που βλέπουν τις τιμές του εξοπλισμού να καταρρέουν.
Σύμφωνα με την έκθεση Polysilicon and Wafer Supply Chain Quarterly Report που συντάσσει το NPD Solarbuzz η μέση τιμή του πολυκρυσταλλικού πυριτίου θα διαμορφωθεί σε 23 δολ/κιλό το 2013 και αυτή των στοιχείων σε 0,24 δολ/Βατ.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι μειώσεις τιμών αναμένεται να επιβραδυνθούν σε ρυθμούς μικρότερους από 7% ετησίως, ενώ οι μεγάλοι κατασκευαστές θα επιτύχουν θετικά περιθώρια κέρδους, τα οποία ωστόσο δεν θα ξεπεράσουν επίπεδα της τάξης του 30% που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.
Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν θα αφορά τους λιγότερο ανταγωνιστικούς κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στοιχείων.
Οι εταιρείες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση μειώνοντας τα κόστη και τη φύρα παραγωγής, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ακόμα επενδύσουν στην ανακύκλωση και στην αποδοτικότερη χρήση των πρώτων υλών.
Για το 2012, το NPD Solarbuzz προβλέπει πτώση τιμών 48% και 56% για πολυκρυσταλλικό πυρίτιο και γκοφρέτες σε σύγκριση με το 2011.
Σε αυτή την φάση μόνο 12 κινεζικές εταιρείες κατασκευής πολυκρυσταλλικού πυριτίου παράγουν με περισσότερες από τις μισές να λειτουργούν με πολύ χαμηλό βαθμό εκμετάλλευσης των παγίων στοιχείων τους.
Κατά μέσο όρο ο βαθμός εκμετάλλευσης στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών γκοφρετών είναι 53% κατά μέσο όρο το 2012, επισημαίνει η έκθεση.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin