Sunday, July 08, 2012

«Παγωμένες» επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στον Κόλπο της Καβάλας

Για τη συμμετοχή της Energean Oil & Gas στο διαγωνισμό για τις έρευνες πετρελαίου σε τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας μιλά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Μαθιός Ρήγας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία.

Παράλληλα, ο κ. Ρήγας αναφέρεται στις επενδύσεις της εταιρίας στον Πρίνο οι οποίες, όπως επεσήμανε, παραμένουν στάσιμες εξαιτίας καθυστερήσεων στη λήψη πρωτοβουλιών από τη μεριά του κράτους. 
Πώς κρίνετε τις συμμετοχές για τις τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας;
Οι συμμετοχές είναι ενθαρρυντικές. Στέλνουν ένα μήνυμα για τις δυνατότητες της χώρας και του εθνικού ορυκτού πλούτου.
Αποδεικνύεται ότι ακόμη και σε συνθήκες κρίσης όταν υπάρχει πολιτική βούληση, τα πράγματα προχωρούν και οι επενδύσεις υλοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια καλή αρχή, αλλά έχουμε μπροστά μας δύο σημαντικά στοιχήματα σχετικά με τις διαδικασίες της αξιολόγησης των προσφορών και της ανάθεσης των περιοχών. Από την αξιοπιστία, ταχύτητα και διαφάνεια των διαδικασιών θα κριθεί αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε το κλίμα, την οικονομία και εν γένει τη στρατηγική μας στους υδρογονάνθρακες.
Tι προσδοκά η Energean από το διαγωνισμό;
Για την Energean Oil & Gas, η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν εθνικό καθήκον. Έτσι, η εταιρεία μας επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για επενδύσεις στην εγχώρια αγορά, κατέθεσε προσφορές και για τις τρεις περιοχές, με σχήματα που επιλέχθηκαν «κουμπώνοντας» τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής με τις απαιτούμενες εξειδικεύσεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τεχνικά διαθέτουμε μια άρτια πρόταση.
Σημειώνω ότι οι εν λόγω περιοχές υπήρξαν αντικείμενο προηγούμενου γύρου παραχωρήσεων αλλά είτε εγκαταλείφθηκαν είτε δεν προέκυψε αναδοχή. Σήμερα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει: Διαθέτουμε εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα. Υψηλή τιμή πετρελαίου. Ελληνική εταιρεία που διαθέτει τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες όπως και μακρόχρονη εμπειρία στην παραγωγή υδρογονανθράκων σε δύο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Καβάλα και Θάσο).
Αναφορικά με τη συμμετοχή μας, εκτιμούμε ότι αθροιστικά τα δυνατά μας σημεία -δικά μας και των συνεργατών μας Petra Petroleum, Trajan Oil & Gas και Schlumberger- είναι η γνώση της τοπικής αγοράς και της γεωλογίας της, η κορυφαία τεχνογνωσία και η μακρόχρονη αποδεδειγμένη εμπειρία στην ασφαλή διαχείριση ερευνητικών/πετρελαϊκών εργασιών ειδικά δε, σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, καθώς και οι αγαστές σχέσεις συνύπαρξης με τοπικές κοινωνίες.
Σχετικά με τη δραστηριότητα στον Πρίνο, πώς εξελίσσονται τα επενδυτικά σας πλάνα;
Η κατάσταση είναι σταθερή. Κοντά στο μηδέν. Έχουμε κάνει την προεργασία για την ανάπτυξη του Πεδίου Έψιλον και του Βόρειου Πρίνου και αναμένουμε την εναρμόνιση της σύμβασης με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας περί υδρογονανθράκων αναφορικά με τη διάρκεια των αδειών. Από το υπουργείο έχει μεν ολοκληρωθεί η σχετική προεργασία για την εναρμόνιση αλλά λόγω των εκλογών το θέμα βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα, όπως και η παραλαβή των δεδομένων της περιοχής παραχώρησης.
Ουσιαστικά, αυτή η κατάσταση της συνεχούς μετάθεσης των αποφάσεων και της μη ολοκλήρωσης των πρωτοβουλιών, έχει βάλει στο «ψυγείο» μια επένδυση που ξεπερνά τα 100 εκατ. δολ. Επιπλέον, για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου -μια επενδυτική πρόταση αρχικής εκτίμησης 400 εκατ. ευρώ- ενώ ακούμε συνεχώς το αυταπόδεικτο της αναγκαιότητάς της, έχουμε μηδενική εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Ουδείς έχει ασχοληθεί με το να διαχειριστεί το επενδυτικό μας ενδιαφέρον. Αν δεν λυθούν άμεσα τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα επέλθει πλήρης απαξίωση και μοιραία, θα ακολουθήσει η μεταφορά του ενδιαφέροντος σε πιο φιλικές προς τους επενδυτές χώρες.
(Συνέντευξη στο Δημήτρη Διαμαντίδη, Ημερησία, 7/7/2012)

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin