Saturday, June 09, 2012

Διώχνουν τους «αδύναμους κρίκους» από το Schengen;

Το πρώτο και μεγάλο βήμα για την επανεισαγωγή ελέγχων στα εθνικά σύνορα των χωρών-μελών που μετέχουν στο Schengen έκανε χθες το Συμβούλιο Υπουργών ομόφωνα, δηλαδή και με την ψήφο της Ελλάδας. 
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο υιοθετήσουν την ίδια άποψη, στην πράξη, καταργείται η Συνθήκη Schengen, όπως ισχύει σήμερα. 
Η απόφαση αυτή των Υπουργών Εσωτερικών φέρνει αναταράξεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.  Ηδη, η  Κομισιόν εξέφρασε  δυσαρέσκεια για την απόφαση του Συμβουλίου,  ενώ σύμφωνα με πληροφορίες  οι Ευρωβουλευτές ενδεχομένως να την καταψηφίσουν, διότι εκτός των άλλων, στην ουσία το Συμβούλιο υφαρπάζει μια αρμοδιότητα που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ  συζήτησαν πολύ συγκεκριμένες ρυθμίσεις και συμφώνησαν σε νέους κανόνες που θα επιτρέπουν σε χώρες της ΕΕ να επανεισάγουν συνοριακούς ελέγχους, σε περίπτωση που ένα κράτος αποτυγχάνει επανειλημμένα να αποτρέπει την είσοδο λαθρομεταναστών στο χώρο Schengen της ΕΕ.
Στο μικροσκόπιο πλέον μπαίνει η Ελλάδα, η οποία δέχεται συχνά πυρά για την αποτυχία της να προστατέψει τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Συμβουλίου Υπουργών που εκδόθηκε αργά χθες πρόκειται να αλλάξει η νομική βάση των προβλέψεων του Σένγκεν, και μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθούν οι "κλυδωνισμοί" ανάμεσα στα Θεσμικά Οργανα, στο κείμενο τονίζεται οτι το Συμβούλιο "θα διαβουλευθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε εθελοντική βάση, για τα διασφαλισθεί οτι η άποψη της Ευρωβουλής θα ληφθεί υπόψη κατά το δυνατόν, πριν απο την υιοθέτηση του τελικού κειμένου".
Φυσικά, η πρόβλεψη αυτή, όχι μόνο δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά μάλλον προκάλεσε αναταραχή στην καρδιά της Ευρώπης.
 «Δεν πρέπει να υπάρχουν αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα όταν συζητάμε για την λαθρομετανάστευση», είπε ο Δανός υπουργός εσωτερικών Morten Bodskov σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. «Πρέπει να λαμβάνουμε γρήγορα μέτρα σε περίπτωση που το Schengen απειλείται».
Μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρχει προσεκτική επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, και δείχνει ότι«υπάρχει σοβαρή απειλή για τη δημόσια πολιτική ή την εσωτερική ασφάλεια» στην ΕΕ. Οι έλεγχοι θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα για 6 μήνες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιμήκυνσης για μέχρι και δύο χρόνια.
Για να διασφαλίσουν ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προστατεύονται καλά, οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης την ενίσχυση της επιτήρησης του τρόπου που διεξάγονται οι έλεγχοι.
«Δεν σέβονται τις αρμοδιότητες της Ευρωβουλής» 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντέδρασε με ασυνήθιστα σκληρό τρόπο, χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία των υπουργών εσωτερικών ως «σοβαρό διαθεσμικό γεγονός». Οι ευρωβουλευτές ενοχλήθηκαν για το ότι οι υπουργοί ψήφισαν να μετατρέψουν την διαδικασία συναπόφασης για τα ζητήματα Schengen σε μια απλή διαδικασία διαβουλεύσεων, όπου η θέση του Κοινοβουλίου θα μπορεί να αγνοηθεί πλήρως.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz τόνισε ότι το Συμβούλιο «δε σέβεται τις αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου και πρόκειται για ένα μέτρο στη λάθος κατεύθυνση για τοSchengen».
Η Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου έχει προγραμματίσει ψηφοφορία για το Πακέτο Διακυβέρνησης του Schengen στις 11 Ιουνίου στο Στρασβούργο. το Κοινοβούλιο θέλει επίσης από τη Δανική Προεδρία να εξηγήσει τη θέση της στην ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο γάλλος πρώην υπουργός εσωτερικών Claude Guéant και ο γερμανός συνάδελφός του Hans-Peter Friedrichζήτησαν από τη Δανική Προεδρία σε κοινή τους επιστολή να πάρουν πίσω τις αρμοδιότητες της Κομισιόν, έτσι ώστε να μπορούν να θεσπίσουν συνοριακούς ελέγχους για όσους ταξιδεύουν από την Ελλάδα. 
Γάλλοι και Γερμανοί μαζί
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο νέος γάλλος υπουργός εσωτερικών Manuel Valls βρίσκεται σε ευαίσθητη θέση, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 10 και 17Ιουνίου. Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Marine Le Pen, πήρε το 17.9% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Απριλίου.
Τώρα ελπίζει να καταφέρει το Εθνικό Μέτωπο να εισέλθει στη Βουλή ενώ αναλυτές λένε ότι μια πιθανή διαμάχη για το μεταναστευτικό, πιθανώς ενισχύσει το στρατόπεδό της.
Την περασμένη εβδομάδα η επίτροπος Cecilia Malmström τόνισε ότι η γαλλογερμανική επιστολή δεν είναι πλέον στην ατζέντα. Μετά τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών έγραψε στοTwitter ότι είναι «απογοητευμένη από την έλλειψη ευρωπαϊκής φιλοδοξίας μεταξύ των κρατών μελών».
EurActiv.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin