Friday, June 29, 2012

Lux Research: Τα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά θα επιζήσουν

Αλματώδη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων υψηλής συγκέντρωσης, τα οποία εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις και θεωρούνται ιδανικά για περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια,  προβλέπει για τα επόμενα χρόνια η Lux Research σε πρόσφατη έκθεσή της.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι εναλλακτικές τεχνολογίες φωτοβολταϊκών έχουν υποστεί τεράστια πίεση στο κομμάτι του κόστους και λόγω της τεράστιας συσσώρευσης αποθεμάτων οι εταιρίες του κλάδου έχουν αναγκαστεί να μειώσουν κατά πολύ την παραγωγή τους. Αντιθέτως τα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά έχουν καταφέρει να «επιζήσουν» από αυτή την κατάσταση ενώ στην έκθεση προβλέπεται σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της παραγωγής τους έως το 2017.

Μάλιστα, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια μείωσης του κόστους, τα φ/β υψηλής συγκέντρωσης αναμένεται το αργότερο μέχρι το 2020 να έχουν γίνει πλήρως ανταγωνιστικά από άποψη κόστους με τα «παραδοσιακά».
Πάντως ενδεικτική των δραματικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν των κλάδο της κατασκευής φωτοβολταϊκών σήμερα είναι η αναφορά της Lux Research ότι το ερώτημα πλέον είναι «εάν μέχρι τότε θα υπάρχουν εταιρίες «ζωντανές» για να ανταγωνιστούν τα συγκεντρωτικά φ/β».
ENERGYPRESS

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin