Friday, June 29, 2012

Προεδρία της ΕΕ: Ο «πράσινος» προϋπολογισμός, πρόκληση για την Κύπρο

Η Δανική Προεδρία της ΕΕ λέει ότι διαπραγματεύθηκε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020, ο οποίος έχει «ανοίξει σοβαρούς δρόμους» σε επενδύσεις σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον σε περιφερειακό επίπεδο.
Καθώς η Δανία προετοιμάζεται να παραδώσει την Προεδρία της ΕΕ στην Κύπρο, ένα από τα πιο καυτά ζητήματα είναι ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.
Οι Δανοί θα δώσουν στους Κύπριους το λεγόμενο «πλήρες πακέτο διαπραγματεύσεων» για τις δαπάνες των επόμενων 7 ετών, με πρόταση να έχει συνολικό ύψος 1 τρις €.

 «Θα ήταν ένα καλό μήνυμα αλλά στην πράξη, δεν αναμένουμε να έχουμε πραγματική επίδραση», είπε ο Markus Trilling από τους Friends of the Earth Europe και την CEE Bankwatch.
«Αρκετά» πράσινος 
Όταν κατέθεσε για πρώτη φορά την πρόταση των μακροπρόθεσμων δαπανών τον Ιούνιο του 2011, ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso  είπε ότι θα είναι ο πλέον πράσινος προϋπολογισμός μέχρι σήμερα.
Η Δανική Προεδρία το πήγε ένα βήμα παραπέρα και διέθεσε τμήμα των περιφερειακών κονδυλίων της ΕΕ για έργα φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτά τα κονδύλια πάρθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Έρευνας, που αποτελεί μέρος των Ταμείων Συνοχής, τα οποία και έχουν ως στόχο την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών περιφερειών.
 «Συνεισφέραμε στην κλιματική ατζέντα μέσω των αλλαγών που κάναμε. Υπάρχουν κίνητρα να χρησιμοποιηθεί μέρος των περιφερειακών κονδυλίων για κλιματικούς σκοπούς», αναφέρει κείμενο της Δανικής Προεδρίας.
Η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 6% για έργα προς το περιβάλλον, αλλά οι Δανοί κατά την συμβιβαστική τους συμφωνία, κατάφεραν να το αυξήσουν στο 10%.
Η Δανία εισήγαγε επίσης μια ρήτρα που λέει ότι οι επενδύσεις στην ανακαίνιση των κτιρίων στο πλαίσιο της ενεργειακής απόδοσης μπορούν να γίνουν και με χρήματα από τα Ταμεία Συνοχής. Το «ελάχιστο 10%» τελικά θα αυξηθεί στο 12%, εάν συμπεριληφθούν και έργα φιλικών προς το περιβάλλον για τις αστικές μεταφορές..
 «Σοβαρό άνοιγμα» στις τεχνολογίες χαμηλές σε άνθρακα
 «Έχουμε κάνει σοβαρό άνοιγμα για πιο φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις από τα ταμεία συνοχής», είπε ο γραμματέας της μόνιμης αντιπροσωπείας της Δανίας στην ΕΕ, Stefan llcus, που ήταν υπεύθυνος για τα διαρθρωτικά ταμεία κατά τη Δανική Προεδρία, που λήγει την 1η Ιουλίου.
 «Η ενεργειακή απόδοση στα κτίρια είναι μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες για το ποσοστό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Έρευνας» πρόσθεσε.
EurActiv.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin