Saturday, June 09, 2012

Σε Αναζήτηση Στρατηγικού Επενδυτή για τον Σταθμό LNG η Κύπρος

Θετική εξέλιξη σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με τη Noble Energy όσον αφορά την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο, με ανοικτή την συμμετοχή και άλλων επιχειρήσεων λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος.
Οι πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι το υπουργείο Εμπορίου τα έχει βρει σε αρκετά σημεία με την αμερικανική εταιρεία και πλέον προσπαθεί να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή, δεδομένου του υψηλού κόστους της επένδυσης, το οποίο αναμένεται να είναι κοντά στα 10 δις δολάρια.

Ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες από το βήμα του συνεδρίου Cyprus Natural Gas ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις εταιρείες εκείνες που θα εξασφαλίσουν άδεια για τα οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «θα δημιουργηθεί μία κοινοπραξία εταιρειών στην οποία θα συμμετέχει το κράτος μέσω της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπείται μέσω της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων η οποία αναμένεται να συσταθεί σύντομα. Ήδη, η Νομική Υπηρεσία ετοιμάζει το καταστατικό λειτουργίας αυτής της εταιρείας της οποίας το ΔΣ θα αποτελείται από 5-7 άτομα με θητεία 4 ή 5 χρόνων», τόνισε ο υπουργός.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κυπριακό δημόσιο θα ελέγχει σε ποσοστό 100% την εταιρεία αρχικά, δίχως να αποκλείεται στο απώτερο μέλλον η συμμετοχή ιδιωτών. Τέλος, ο κ. Συλικιώτης απέρριψε την φημολογία που υπάρχει σε μερίδα του Τύπου για μια πιθανή ισραηλινή βάση στην Κύπρο, λέγοντας ότι πρόκειται περί σκοπιμοτήτων.
energia.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin