Thursday, June 14, 2012

Ενδιαφέρον από Κύπρο για Εισαγωγή Ισραηλινού Αερίου

Η Κύπρος ενδιαφέρεται να αγοράσει ισραηλινό αέριο μέχρι να αναπτύξει την δική της παραγωγή, όπως προκύπτει από συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών στην Ιερουσαλήμ. Η ιδέα αυτή όμως θεωρείται προβληματική, αφού θα απαιτούσε την κατασκευή υποδομών για την μεταφορά του αερίου.
Στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν η ομαλή τροφοδοσία του νησιού μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το κοίτασμα Αφροδίτη, αρκετά χρόνια από σήμερα. Προς το παρόν, η Κύπρος χρησιμοποιεί ντίζελ και άλλες πηγές για την ηλεκτροπαραγωγή της και κατά συνέπεια, το όφελος από τη χρήση αερίου θα ήταν σημαντικό.

Σημειώνεται επίσης ότι η κατανάλωση της αερίου της Κύπρου στο εξής υπολογίζεται σε 1,5 δις κ.μ. ετησίως. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, πρότεινε στον ομόλογό του, Ούζι Λαντάου, να σκεφτεί την πιθανότητα εξαγωγών προς την Κύπρο.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Αμίτ Μορ, διευθύνοντας της Eco Energy, δήλωσε σε ισραηλινά ΜΜΕ ότι το όλο σχέδιο δεν είναι βιώσιμο, καθώς προϋποθέτει την κατασκευή υποδομών. Ένα τέτοιο σχέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είχε προοπτικές αν γινόταν στα πλαίσια της τροφοδοσίας ενός σταθμού LNG στη νήσο.
energia.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin