Thursday, June 14, 2012

Να επανασχεδιαστεί άμεσα η διαχείριση απορριμμάτων. Επιβάλλεται απ’ όλους τους φορείς της Ηπείρου...

• Την άμεση ανάγκη που υπάρχει να επανασχεδιαστεί εξ αρχής η διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο ανέδειξε το πρόσφατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον ΧΥΤΑ Κορύτιανης (στη Θεσπρωτία), ο οποίος ξαφνικά διέκοψε τη λειτουργία του, προκαλώντας αναστάτωση στις περιοχές που εξυπηρετεί και πολλές αντιδράσεις σε φορείς και κατοίκους τους.
Χθες, μετά από ευρεία σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, αποφασίστηκε τελικά για 10 μέρες τα απορρίμματα να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου (που είναι διανομαρχιακός, μεταξύ Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και βρίσκεται κοντά σε αυτόν την Κορύτιανης), ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να εξεταστεί μονιμότερη λύση, που θα είναι σύμφωνη με την σχετική νομοθεσία.
Οι δυσλειτουργίες…
Ακόμη όμως και αν δόθηκε κάποια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, επιβάλλεται άμεσα, όλοι οι φορείς της Ηπείρου να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να θέσουν εξ αρχής, σε νέες βάσεις, το ζήτημα αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων. Γιατί, τώρα οι δυσλειτουργίες είναι πολλές (π.χ. με τον ΧΥΤΑ Ελληνικού) και όπως αποδείχτηκε από το παραπάνω περιστατικό, αρκεί ένα και μόνο ξαφνικό γεγονός, για να δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα, με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Παράλληλα, αρκετές περιοχές, ακόμη και οι μεγάλες πόλεις, όπως τα Γιάννινα, θυμίζουν σκουπιδότοπο, κάτι που αυξάνει την ανάγκη να επανασχεδιαστεί η διαχείριση των απορριμμάτων, κάνοντας την Ήπειρο, μια ελκυστική και σύγχρονη, από όλες τις απόψεις, περιοχή.

Η επικαιροποίηση…
Σε αυτό το μήκος κύματος, χθες ο Αλέκος Καχριμάνης, είπε ότι η Περιφέρεια προχωρά στην επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μόνο όμως σε ό,τι έχει να κάνει με τους Φορείς Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
«Από πλευράς μας έχει αρχίσει η επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, σχετικά με τους ΦΟΔΣΑ. Ήδη τις τελευταίες ημέρες προχωρήσαμε στη δημοπρασία και των τελευταίων ΧΑΔΑ, που προήλθε  με τη συνεργασία  Δήμων της Ηπείρου. Θεωρώ ότι σε αυτά τα θέματα, μπορούμε να βοηθήσουμε την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, καθόσον οι ΦΟΔΣΑ δεν έχουν το προσωπικό που πρέπει για να λύσουν αυτά τα θέματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει το έργο της η Επιστημονική Επιτροπή που  ορίστηκε για την εξέταση των προβλημάτων και των ατελειών που αντιμετωπίζουν οι ΧΥΤΑ. «Για εμάς η λειτουργία των ΧΥΤΑ και του εργοστασίου ανακύκλωσης είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, είναι θέμα που προάγει την ανάπτυξη, και θα είμαστε αρωγοί και συνεργάτες με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Καχριμάνης.

Στην Κορύτιανη…
Τέλος, σε ό, τι αφορά το πρόβλημα στην Κορύτιανη, όλα ξεκίνησαν μετά από απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, που έκριναν, ότι λόγω κορεσμού, ο ΧΥΤΑ έπρεπε να κλείσει. Οι παραπάνω Δήμοι απευθύνθηκαν στον ΦΟΔΣΑ, από τον οποίο ζήτησαν την έγκριση για τη μεταφορά απορριμμάτων στο Καρβουνάρι. Όμως, άμεσα αντέδρασε η δήμαρχος Σουλίου, Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, η οποία επικαλέστηκε την προβληματική λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ και τελικά την …μεσοβέζικη λύση έδωσε χθες η Περιφέρεια Ηπείρου, στην σύσκεψη που έγινε και στην οποία μετείχαν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι από τις Π.Ε. Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας καθώς και οι πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ Ηπείρου.
Πάντως, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, σε εμφανώς έντονο ύφος, σημείωσε, ότι ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου «κατασκευάστηκε σαν διανομαρχιακός, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και είναι λογικό, ότι θα πρέπει εκεί να δοθεί η λύση».
proinoslogos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin