Tuesday, June 19, 2012

Το ΕΚ αναστέλλει τη συνεργασία με το Συμβούλιο λόγω απόφασης για το Σένγκεν

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αποτελείται από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και τον πρόεδρο του ΕΚ) αποφάσισε, μετά από συζήτηση σήμερα το πρωί, πως το Κοινοβούλιο θα διακόψει τη συνεργασία του με το Συμβούλιο της ΕΕ σε πέντε φακέλους και τούτο μέχρι να επιλυθεί ικανοποιητικά το θέμα της διακυβέρνησης του χώρου Σένγκεν...
Οι πέντε φάκελοι που αφορά η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων είναι οι εξής:

• Τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν και της Σύμβασης εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν (εισηγητής: Γ. Παπανικολάου)

• Δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις: αντιμετώπιση επιθέσεων κατά πληροφορικών συστημάτων (εισηγήτρια: M. Holmeier)
• Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας (εισηγητής: N. Melo)
• Προϋπολογισμός 2013, πτυχές που αφορούν την ασφάλεια
• Καταστάσεις Ονομάτων Επιβατών (εισηγητής: Timothy Kirkhope)

Επίσης αποφασίσθηκε να αποσυρθούν από το πρόγραμμα της ολομέλειας του Ιουλίου οι εκθέσεις του Carlos Coelho για τον μηχανισμό αξιολόγησης και παρακολούθησης του Σένγκεν και της Renate Weber για την επαναφορά μεθοριακών ελέγχων.


Ο πρόεδρος του ΕΚ, Martin Schulz, δήλωσε σχετικά:


"Ο αποκλεισμός του ενός συν-νομοθετικού οργάνου από το άλλο στο μέσον νομοθετικής διαδικασίας δεν έχει προηγούμενο. Η απόφαση του συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 7ης Ιουνίου είναι χαστούκι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία το οποίο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των λαών της Ευρώπης κρίνουν απαράδεκτο. Για το λόγο αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να πάρει αυτά τα εξαιρετικά σοβαρά μέτρα".

europarl.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin