Monday, June 25, 2012

«Άκρως ανησυχητικά» τα νέα στοιχεία εκπομπών άνθρακα

Οι εκπομπές άνθρακα έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Guardian, αυξάνοντας τις αμφιβολίες για το αν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.
Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται ταυτόχρονα με την συνάντηση των κυβερνήσεων στο Ρίο για τη Σύνοδο της Γης, που έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα αποβεί εις βάρος της ανεπανόρθωτης υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Οι εκπομπές άνθρακα από την ενέργεια έχουν αυξηθεί 48% από το 1992, όταν έγινε η πρώτη Σύνοδος για τη Γη στο Ρίο- μια ιστορική συνάντηση όπου οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να περιορίσουν τις εκπομπές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το 2010 σύμφωνα με την αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία για την Ενέργεια (Energy Information Administration) παγκοσμίως εκπέμφθηκαν 31.8 δις τόνους άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό αποτελεί αύξηση της τάξεως 6.7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σαφώς υψηλότερο νούμερο από τις σχετικές προβλέψεις του εν λόγω οργανισμού πέρυσι.
Οι αυξήσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων τέτοιου μεγέθους είναι πιθανό να φέρουν τον κόσμο πολύ πιο πέρα από την αύξηση 2 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2050, το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ως όριο ασφαλείας, πέραν του οποίου η κλιματική αλλαγή θα καταστεί επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΙΑ, οι εκπομπές CO2 στις ΗΠΑ συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, μετά από μια σύντομη πτώση λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης το 2008. Αυτή η αύξηση πραγματοποιήθηκε παρά την πολυδιαφημισμένη στροφή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο από σχιστόλιθο που έχει κυριαρχήσει στην αμερικανική οικονομία ενέργειας τα τελευταία χρόνια.
Η Κίνα πρώτη στις εκπομπές
Η Κίνα, που το 2006 ξεπέρασε τις ΗΠΑ και κατέστη πρώτη στις εκπομπές παγκοσμίως, είχε εκπομπές 8.3δις τόνων- αύξηση 15.5% σε σχέση με πέρυσι και 240% από το 1992. Αυτά τα στοιχεία καθιστούν μόνο την Κίνα υπεύθυνη για περίπου το ¼ των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας, εκπέμποντας περίπου 48% περισσότερο από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους παρατηρητές που συμμετέχουν στη συνεδρίαση στο Ρίο, η Κίνα δεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εξαναγκασμό των κρατών να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους μειώνοντας την περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Καλύτερα η Βρετανία
Οι εκπομπές στη Μεγάλη Βρετανία μειώθηκαν το 2010 κατά 8% από το 1992 και την Πρώτη Σύνοδο του Ρίο, που άνοιξε το δρόμο για το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997- το οποίο και αποτελεί τη μόνη ολοκληρωμένη διεθνή συνθήκη για τη μείωση των εκπομπών για τις κυβερνήσεις. Η ΜΒ έρχεται λοιπόν στην 10η θέση στις συνολικές εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας, χαμηλότερη σε σχέση με την 7η θέση το 1992.  

Oρόσημα

  • 2020: Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να πετύχει τους στόχους 20-20-20 και συγκεκριμένα: μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% των επιπέδων του 1990, αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% του ενεργειακού μείγματος στα επίπεδα του 1990 και αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων ενεργειών- κυρίως βιοκαύσιμα- στο μίγμα των μεταφορών στο 10%.
EurActiv.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin