Wednesday, June 13, 2012

Λίμνη Κερκίνη: μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες

Μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμυρών των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη Κερκίνη δρομολογούνται μετά από πρωτοβουλία του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης και την ανταπόκριση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαρροών στο ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης στο νέο ρουφράχτη (φράγμα Λιθοτόπου) και στο ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης μήκους 9 χιλιομέτρων περίπου καθώς και στα προβλήματα υπερχείλισης των αναχωμάτων κατάντι του ποταμού Στρυμώνα (τέως λίμνη Αχινού).

Πριν τη λήψη των μέτρων πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στελεχών του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ με στελέχη της ΑΔΜΘ και με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Μωυσιάδη και δημάρχους της περιοχής ενώ παράλληλα έγινε και αυτοψία στα σημεία της λίμνης Κερκίνης όπου εμφανίζονται τα προβλήματα.
Προτεινόμενες ενέργειες
Για την ενίσχυση και στεγάνωση του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία των παραλίμνιων κατοικημένων περιοχών απαιτείται η συνέχιση της κατασκευής του διαφραγματικού τοίχου σε συνολικό μήκος 3.550 μέτρων. Η δαπάνη του συγκεκριμένου έργου εκτιμάται σε 6.000.000 ευρώ.
Για την διαχείριση των πλημμυρών των αρδευτικών αναγκών και των περιβαλλοντικών απαιτήσεων ( η λίμνη περιλαμβάνεται στη συνθήκη  Ramsaar και έχει κηρυχτεί οικολογικό πάρκο.) θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι υπάρχουσες μελέτες και έρευνες.
ECONEWS

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin