Wednesday, June 13, 2012

Νέα Δημοκρατία: Έσχατο Μέτρο οι Πωλήσεις Μονάδων της ΔΕΗ

Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο, προτού αποκλειστούν άλλα, ισοδύναμα μέτρα, για την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά. Τη θέση αυτή εκφράζει ο Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο energia.
Ο κ. Καλαφάτης τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και της ΕΛ.ΠΕ. αλλά όχι με ευτελές τίμημα, όπως επισημαίνει, ενώ υπεραμύνεται της οριοθέτησης ΑΟΖ για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, όπως έπραξε ανάλογα η Κύπρος.

Στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη ΔΕΠΑ, το ΔΕΣΦΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ποσοστό δημοσίου) ποια είναι η άποψη σας; Υποστηρίζετε την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας;
H Νέα Δημοκρατία δεν είναι αντίθετη στις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών που ελέγχονται ακόμα από το δημόσιο. Ακριβώς το αντίθετο. Αρκεί αυτό να γίνει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το τίμημα της ιδιωτικοποίησης να μην είναι κατώτερο της πραγματικής αξίας του αντικειμένου. Είναι ευνόητο δε ότι μεταβίβαση μετοχικού "πακέτου" σε ευτελές τίμημα δεν αποτελεί για μας επιλογή. Κι αυτό φάνηκε έμπρακτα όταν για παράδειγμα, είχαμε εναντιωθεί και δικαιωθήκαμε, στην οριζόντια πώληση του 17% της Δ.Ε.Η. που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ, πρόκειται να συμβάλουν σημαντικά, τόσο στη μείωση των δημοσιονομικών μας υποχρεώσεων, όσο και στην ανάπτυξη της Χώρας, υπό μορφή προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Υπό την έννοια αυτή, η περαιτέρω ολοκλήρωση της διαδικασίας, βρίσκεται προφανώς μέσα στους στόχους μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέδειξε το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών μονάδων της Δ.Ε.Η. Ποια είναι η δική σας θέση;
Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας δεν εντοπίζεται μόνο στην πώληση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της Δ.Ε.Η. Απαιτεί και αποτελεί μια συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική στις δυο αγορές του ηλεκτρισμού, την χονδρεμπορική και τη λιανική. Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού άρχισε επί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί οδηγία στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον οποίο, ασφαλώς και δεν εναντιωνόμαστε. Η πιθανότητα πώλησης των ανωτέρω μονάδων ήλθε, ως επακόλουθο της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανταγωνισμό στη συγκεκριμένη αγορά, τη στιγμή που οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί δεν μετείχαν στο ίδιο μίγμα καυσίμου με τη Δ.Ε.Η. για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
Θεωρούμε ότι, η πώληση μονάδων, ιδιαίτερα στη φάση αυτή, πρέπει να είναι το τελευταίο που μπορεί να συζητηθεί, αφού αποκλειστούν, με ορθολογισμό και βασανιστικά, άλλα ισοδύναμα μέτρα που δεν απαξιώνουν ακόμα περισσότερο, την περιουσιακή βάση της Δ.Ε.Η., αλλά κατατείνουν στο ίδιο σκοπό. Την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού. Να σημειωθεί ότι, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συζητούσαν, εντός και εκτός Ελλάδος, χωρίς να ξέρουμε, εμείς οι υπόλοιποι, ούτε το πρόβλημα, ούτε τα αποτελέσματα των συζητήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουν ληφθεί και οι καλύτερες αποφάσεις.
Η προηγούμενη κυβέρνηση και η υπηρεσιακή έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων της χώρας. Υποστηρίζετε τη συνέχιση αυτών των διαδικασιών και με ποιους όρους; Θεωρείτε προϋπόθεση για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων την κήρυξη ΑΟΖ;
Το ζήτημα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αποτελεί για τη χώρα μας μια ελπιδοφόρα αναπτυξιακή προοπτική και νευραλγική προτεραιότητα. Προς αυτήν την κατεύθυνση ως Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, αναμφισβήτητα θα πρέπει να λάβει γενναίες πολιτικές αποφάσεις αναφορικά με την κήρυξη των Α.Ο.Ζ., προσβλέποντας στα σημαντικά οφέλη μιας τέτοιας κίνησης :
· Οφέλη γεωπολιτικά, τα οποία σχετίζονται με τη θωράκιση της εθνικής μας ασφάλειας και κυριαρχίας, καθώς και την αναβάθμιση του κύρους και της διεθνούς θέσης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
· Οφέλη αναπτυξιακά, που σχετίζονται με τη δημιουργία ενός ακόμη ισχυρού πυλώνα στον οποίο θα μπορεί να πατάει η χώρα, μέσω της προσέλκυσης σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων.
· Οφέλη οικονομικά, τα οποία διασφαλίζονται έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές και αφορούν πρώτιστα σε μελλοντικά σταθερά έσοδα ενίσχυσης του Α.Ε.Π. της χώρας και εν γένει της Εθνικής Οικονομίας.
· Οφέλη κοινωνικά, διότι διαφαίνεται μια ελπιδοφόρα προοπτική για τη Ελλάδα και τους πολίτες της, από την οποία ήδη εκπέμπονται αισιόδοξα μηνύματα που ενδυναμώνουν τον ηθικό της ελληνικής κοινωνίας.
Βασιζόμενη τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στο Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην κήρυξη ΑΟΖ "καλύπτοντας" απόλυτα τις κινήσεις της. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να ακολουθήσει αντίστοιχες διαδικασίες με αυτές της Κύπρου και άλλων χωρών, ώστε να κατοχυρώσει το δικαίωμα της στην έρευνα για υδρογονάνθρακες και να διασφαλιστεί έναντι οποιασδήποτε απειλής στο μέλλον. Είναι στο χέρι μας, πολιτικοί, διπλωμάτες, ειδικοί επιστήμονες και φορείς να ενεργοποιηθούμε θετικά και να εστιάσουμε σοβαρά το βλέμμα μας προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της διπλωματίας των ΑΟΖ και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Είναι στο χέρι μας ως χώρα, ως οικονομία και ως κοινωνία να αδράξουμε τις ευκαιρίες, για την ουσιαστική ανάπτυξη μιας Ελλάδας που θα ατενίζει με αισιοδοξία το ευρωπαϊκό της μέλλον.
Ποια είναι η θέση σας για τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου ( ITGI , South Stream , TAP ) από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν προς τις ευρωπαϊκές αγορές, μέσω της Ελλάδος; Πώς αντιλαμβάνεται η Ν.Δ. την ανάδειξη της χώρας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα τα ζητήματα συνεργασίας με την Κύπρο σε σημαντικά ενεργειακά projects ;
Η Ελλάδα διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ασφαλή διεθνή ενεργειακό δίαυλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία πίστευε και πιστεύει σ' αυτήν την προοπτική. Το απέδειξε ως κυβέρνηση την περίοδο 2004-2009 με τις μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και των αγωγών φυσικού αερίου South Stream, ελληνοϊταλικού ITGI, ελληνοβουλγαρικού IGB. Σήμερα, συνεχίζουμε να κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, γιατί πιστεύουμε ότι η ενεργειακή σύνδεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης πρέπει να αποτελεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα της χώρας. 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, με δικές του πρωτοβουλίες, άρχισε ήδη να αναθερμαίνει και να "επανατοποθετεί στο τραπέζι" ζητήματα που προκαλούν έντονο ενδιαφέρον στον ενεργειακό χάρτη και ελκύουν ισχυρούς παγκόσμιους ενεργειακούς παίκτες, τόσο για τη μεταφορά φυσικού αερίου ή πετρελαίου μέσω της χώρας μας, όσο και για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αντίστοιχων με αυτά της Κύπρου, του Ισραήλ ή της Αιγύπτου. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τη διπλωματία των αγωγών ζωντανή και αναδεικνύει όλα εκείνα τα ζητήματα του ενεργειακού τομέα, που εκτός των προφανών οικονομικών διαστάσεων άπτονται της διασφάλισης των εθνικών μας συμφερόντων.Βασική όμως προϋπόθεση για τη θετική έκβαση όλων αυτών, αποτελεί η εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, κάτι που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί.
energia.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin