Friday, June 08, 2012

Δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στο περιβάλλον όπως προκύπτει από στοιχεία που αφορούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση της Θεσσαλονίκης.

Η καύση ξύλων θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα.
Δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στο περιβάλλον όπως προκύπτει από στοιχεία που αφορούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση της Θεσσαλονίκης.
Αν και η μείωση των εισοδημάτων είχε και θετικές επιπτώσεις, με την μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων και γενικότερα των μετακινήσεων, εντούτοις η στροφή των καταναλωτών στην καύση ξύλων για θέρμανση, οδήγησε σε μια μέση αύξηση της τάξης του 17% τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων για το 2011.
Η ατμόσφαιρα αναμένεται να επιβαρυνθεί επιπλεόν από Σεπτέμβριο, με την επικείμενη εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με της κίνησης οπότε και οι καταναλωτές θα στραφούν μαζικά στη χρήση ξύλων για τη θέρμανση.
«Ενα παραδοσιακό τζάκι εκλύει 30 φορές περισσότερα μικροσωματίδια από έναν λέβητα κεντρικής θέρμανσης που καίει πετρέλαιο» εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο Δρ.
Χημικός μηχανικός, προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Μάξιμος Πετρακάκης.
Επιπλέον, χαρακτήρισε επικίνδυνη την καύση ξύλων που είναι βαμμένα ή εμποτισμένα με διάφορα χημικά.
«Οι περισσότεροι, τον περσινό χειμώνα, καίγανε ξύλα από τα σκουπίδια, όπως και λάδια ενώ όσοι έχουν τζάκια, πολλές φορές δεν καθαρίζανε τις καπνοδόχους με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροπυρκαγιές» διευκρίνισε προσθέτοντας ότι το ξύλο είναι πιο ρυπογόνο από άλλα καύσιμα καθώς παράγει περισσότερα μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων ακόμη και από το φυσικό αέριο.
«Το ξύλο δεν ενδείκνυται ως καύσιμο σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη.
Παρενέργεια της αύξησης της ζήτησης ξύλων για θέρμανση ήταν η παράνομη υλοτόμηση, η οποία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» παρατήρησε ο κ.Πετρακάκης.
Οι αρνητικές πτώσεις της οικονομικής κρίσης στο περιβάλλον «και με τους μηχανισμούς ελέγχου σε ύπνωση», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Πετρακάκης, συνέβαλαν και στην ανάπτυξη της νοθείας καυσίμων.
«Τα παλαιά πετρελαιοκίνητα οχήματα μπορούν και καίνε άνετα πετρέλαιο θέρμανσης, αντί για κίνησης, εκπέμποντας μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ρύπων και η αύξηση του ποσοστού κακοσυντηρημένων οχημάτων έχει αυξήσει σημαντικά την εκπομπή ρύπων, σε βαθμό που μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση της κυκλοφορίας» τόνισε.
Πάντως, το 2011 παρατηρήθηκε ένα ιστορικά σημαντικό επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφού τα επίπεδα των μέσων ημερήσιων συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ξεπέρασαν το όριο για επτά συνεχόμενες μέρες, από 17/11 έως 23/11.
Ο κ.Πετρακάκης απέδωσε το γεγονός αυτό «σε σύμπτωση δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών και φαινομένων όπως η εμφάνιση θερμοκρασιακών αναστροφών».
Γενικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων του Δημοτικού δικτύου ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το 2011, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των επιπέδων των ατμοσφαιρικών ρύπων, σε σχέση με τις τιμές που παρατηρήθηκαν το 2010.
Περιβαλλοντικές δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης Την λειτουργία σταθμού ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο νέο δημαρχιακό μέγαρο ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής και ελεύθερων χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας ότι είναι θέμα ημερών και η λειτουργία του πλωτού σκάφους «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» προκειμένου μέσα στον Ιούνιο να αρχίσει τις πρώτες δειγματοληψίες στο Θερμαϊκό κόλπο.
Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση για το αν προτίθεται ο δήμος να απομακρύνει τις αρκούδες και τους λύκους από το Ζωολογικό Κήπο όπως έχουν ζητήσει με σχετικό τους υπόμνημα περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπογράμμισε ότι η διαδικασία μεταφοράς των ζώων θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 με την μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε χώρο για οικόσιτα μόνο, ζώα.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin