Tuesday, June 26, 2012

"Βρίσκουμε" πετρέλαιο παρά το εμπάργκο στο Ιράν - Καμία εξαίρεση, λέει η ΕΕ

Εγκρίθηκε και τυπικά η επιβολή του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου, με τις κυβερνήσεις της ΕΕ να απορρίπτουν το αίτημα της Ελλάδας για πιθανή καθυστέρηση της εφαρμογής του.  Όπως μεταδίδει το Reuters, σε σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο αποφασίστηκε το εμπάργκο να προχωρήσει κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.
"Δεν υπάρχει αλλαγή όσον αφορά τους όρους για το πώς θα προχωρήσουμε την 1η Ιουλίου" ανέφερε στα περιθώρια της συνάντησης η Catherine Ashton, εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
 "Οι κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν" πρόσθεσε. 
Πάντως η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται καθησυχαστική  όσον αφορά στην επάρκεια σε πετρέλαιο. Αν και το εμπάργκο της ΕΕ προς το Ιράν τίθεται κανονικά σε ισχύ από την επόμενη Κυριακή 1η Ιουλίου, δεν αναμένεται να επηρεάσει τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας σε πετρέλαιο, καθώς τα δύο μεγάλα διυλιστήρια, ΕΛΠΕ και Μότορ Οίλ, έχουν υποκαταστήσει τις ιρανικές εισαγωγές αργού με προμήθειες από άλλες χώρες, σε βάρος βέβαια των γραμμών χρηματοδότησης τους.
Από τις αρχές του 2012 τα δύο διυλιστήρια υποχρεώθηκαν λόγω του εμπάργκο να μειώσουν δραστικά τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, φθάνοντας στο να τις εκμηδενίσουν από τον Απρίλιο και μετά. Με τι αντικαταστάθηκαν οι εισαγωγές από το Ιράν; Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ για παράδειγμα, το ποσοστό 30% που είχε το ιρανικό αργό το 2011, αντικαταστάθηκε με επιπλέον προμήθειες από τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (κυρίως Καζακστάν), τη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία, και την Αίγυπτο.
"Το σημαντικό για τη χώρα είναι ότι υπάρχει για τα ελληνικά διυλιστήρια διαθέσιμο αργό πετρέλαιο", σχολιάζουν κύκλοι των ΕΛΠΕ. "Όσο για τις γραμμές χρηματοδότησης, ελπίζουμε ότι και αυτό το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί, τώρα που σχηματίστηκε πλέον κυβέρνηση, και δεν υπάρχει η αβεβαιότητα του αν η Ελλάδα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ", συμπληρώνουν.
-------------

Δεν έγινε δεκτή η εξαίρεση της Ελλάδας. Σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιουλίου το εμπάργκο της ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εφαρμόσει πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου την 1η Ιουλίου.

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin