Friday, June 01, 2012

Είναι τα στεγαστικά δάνεια ασφαλή όσο τα σπίτια;

Μια αψιμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το τι είδους προστασία πρέπει να παρέχεται στους καταναλωτές που αγοράζουν στεγαστικά δάνεια αντικατοπτρίζει το συμβιβασμό ανάμεσα στις προσδοκίες των πολιτών για δικό τους σπίτι και στις αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να συγκρατηθεί η δίνη της προσφοράς πίστωσης που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. 
Έκθεση για την προτεινομένη Οδηγία αναφορικά με τις «συμφωνίες πιστώσεων σχετικά με τις κατοικίες », η οποία περιλαμβάνει ένα αριθμό από νέες διατάξεις για την προστασία των καταναλωτών από το υπερβολικό χρέος, επρόκειτο να ψηφιστεί από την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, αλλά έχει αναβληθεί για δεύτερη φορά μέσα στον μήνα.

Κοινοβουλευτικές πηγές – που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους εξαιτίας ευαισθησίας του θέματος – είπαν πως υπάρχουν πολυάριθμες διαφωνίες σχετικά με  «μέτρα και σταθμά» της προστασίας καταναλωτών.
Η διαφωνία αντανακλά την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για τις αιτίες της κρίσης στην πρώιμη Αμερικάνικη αγορά στεγαστικών δανείων και συμβάλει στον περιορισμό των προσφορών πίστωσης  που βρίσκονταν στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Οι διαφορές εμποδίζουν την πρόοδο
Η EurActiv κατανοεί ότι ο Ισπανός Ευρωβουλευτής, Antolín Sánchez Presedo, που τάσσεται δημόσια υπέρ των αυστηρότερων καταναλωτικών διασφαλίσεων κατά των τραπεζών, αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από μερικά ηχηρά ονόματα της επιτροπής.
Ο Presedo ενδέχεται να είναι επηρεασμένος από την δεινή κατάσταση στην πατρίδα του, την Ισπανία, όπου έσκασε η λεγόμενη «φούσκα» των ακινήτων.
Επιπροσθέτως, η επιτροπή δυσκολεύεται να προσαρμόσει τις προτάσεις με αυτές από την επιτροπή εσωτερικής αγοράς και προστασίας του καταναλωτή, που μοιράζεται την εξουσία στα χαρτιά και έχει ήδη δρομολογήσει τη δική της αναφορά.
Ειρωνικά, η επιτροπή για τους καταναλωτές έχει υιοθετήσει μια χαλαρότερη στάση για την προστασία των καταναλωτών, κάτι το οποίο θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στην  οικονομική επιτροπή.
Ιδιαίτερα όσοι είναι υπέρ των δεσμευτικότερων διασφαλίσεων απογοητεύτηκαν από τους Ευρωβουλευτές που χρησιμοποιούν συχνά τον όρο «ενημερωμένος καταναλωτής» ως αναφορά στον σχεδιασμό των νέων καταναλωτικών νόμων, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε ηπιότερη προστασία για τους ευάλωτους και λιγότερο ενημερωμένους καταναλωτές.     
Μια πηγή της βιομηχανίας στεγαστικών δανείων είπε ότι οι καθυστέρηση προκαλούσε  νευρικότητα στους «προμηθευτές» καταναλωτικών δανείων, υποστηρίζοντας ότι περιέπλεκε το ζήτημα ακόμα περισσότερο καθώς «όσο πιο πολύ το θέμα παραμένει άλυτο, τόσο θα αυξάνονται οι συγκρούσεις»
Οι καταναλωτές θέλουν προστασία – η βιομηχανία θέλει ισορροπία
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός καταναλωτών (BEUC), αυτή την εβδομάδα μέσω μιας δημοσίευσής του, ζήτησε να περιληφθούν ειδικά μέτρα εντός της αναφοράς. Μεταξύ άλλων η προστασία από το «κλείδωμα» σε πολυετή συμβόλαια και η δυνατότητα κάθε δανειολήπτη να πληρώνει νωρίτερα το χρέος του.
 «Το στεγαστικό δάνειο είναι η πιο σημαντική επενδυτική απόφαση στην ζωή του καταναλωτή. Κανένα ευρωπαϊκό νοικοκυριό δεν μπορεί να υποστεί μια κακή συναλλαγή. Οι ανεύθυνες δανειοδοτικές πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τις κατοικίες των πολιτών πρέπει να σταματήσουν», είπε η Monique Goyens, Πρόεδρος της BEUC'.  
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Στεγαστικής Ομοσπονδίας, που αντιπροσωπεύει την στεγαστική βιομηχανία, είπε  «Η πρόκληση είναι να βρούμε την ισορροπία μεταξύ προστασίας καταναλωτών – και ιδιαιτέρα των πιο ευάλωτων – και να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του κλάδου, που σημαίνει με συγκεκριμένους όρους:  συνέχιση παροχής χαμηλού κόστους για τους δανειολήπτες, πρόσβαση χαμηλού κινδύνου στην αγορά κατοικίας για όλους τους πολίτες.
Επιπλέον η οργάνωση καταναλωτών  υποστηρίζει την ευρεία πρόσβαση στην αγορά κατοικίας, ακόμα και για τους λιγότερο ευκατάστατους. Αλλά αυτό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα οδηγήσει σε ανεύθυνες δανειστικές συμπεριφορές και υπερχρέωση.
Μια κοινοβουλευτική απόφαση για τους ευάλωτους καταναλωτές, που υιοθετήθηκε αυτή την εβδομάδα, κατηύθυνε την προσοχή όλων, στο ρίσκο του υπερβολικού χρέους και τις δυσκολίες «κατανόησης των σχετικών καταναλωτικών πληροφοριών» στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Χωρίς ιδιαίτερη μνεία στην αγορά δανείων, η απόφαση αναφέρει ότι η πολυπλοκότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών μπορεί να καταστήσει οποιοσδήποτε καταναλωτής ευάλωτο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής, η απόφαση έδειξε ότι το 70% των ιστοσελίδων των τραπεζών «έκαναν σημαντικά λάθη στις διαφημίσεις», αναφέροντας ότι τα έξοδα συχνά παρουσιάζονταν «με παραπλανητικό τρόπο». 
EurActiv.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin