Friday, June 22, 2012

Βρέθηκαν «ίχνη» από γαλακτοκομικές «φάρμες» στη Σαχάρα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ εντόπισαν ίχνη γάλακτος σε πήλινα αγγεία που ανακάλυψαν στην πετρώδη περιοχή Takarkori στην έρημο της Λιβύης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περιοχή αυτή πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια παρουσίαζε εντελώς διαφορετική εικόνα από τη σημερινή. Υπήρχαν λίμνες, λιβάδια και πολλά είδη ζώων ζούσαν εκεί όπως ιπποπόταμοι, κροκόδειλοι και αγελάδες.
Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το γάλα έπαιζε κεντρικό ρόλο στη διατροφή των προϊστορικών κατοίκων της περιοχής και επιβεβαιώνει ότι η κτηνοτροφία αναπτύχθηκε εκεί πολύ νωρίτερα από τη γεωργία.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι «γαλακτοκομικές φάρμες» της Σαχάρας αναπτύχθηκαν πριν από 6.000 με 7.000 έτη περίπου. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι είναι οι αρχαιότερες στην Αφρική και ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Η αποθήκευση του γάλακτος υποδεικνύει την επεξεργασία του. Οι προϊστορικοί άνθρωποι είχαν δυσανεξία στη λακτόζη και προφανώς έφτιαχναν κρέμες ή γιαούρτι τα οποία μπορούσαν να χωνέψουν ευκολότερα από το γάλα» αναφέρει η Τζούλι Ντιούν, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin