Wednesday, June 06, 2012

Σχέδια για 23 πυρηνικές μονάδες στην Τουρκία

Με τις διθυραμβικές διακηρύξεις του Ταγίπ Ερντογάν για τα επιτεύγματα της τουρκικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία και με τη διαβεβαίωση του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ ότι η Τουρκία σκοπεύει να προχωρήσει στην ανέγερση 23 πυρηνικών μονάδων, άρχισε χθες τις εργασίες του στην Κωνσταντινούπολη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρασία.
Πρώτος ομιλητής στο Φόρουμ ήταν ο Τούρκος πρωθυπουργός, με δεύτερο τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Ο κ. Ερντογάν, περιγράφοντας τη σημερινή Τουρκία, «στην οποία οι στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν από την πολιτική», εμφάνισε τη χώρα του ως «νησίδα σταθερότητας σε μια περιοχή εγκλωβισμένη σε μεγάλες δυσκολίες». Ως προς τους δείκτες της τουρκικής οικονομίας, ανέφερε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι 5,3% σε ετήσια βάση, το εθνικό εισόδημα το 2011 ήταν 773 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 230 δισ. το 2002, το κατά κεφαλήν εισόδημα 10.444 δολάρια το 2011, ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου 376 δισ. δολάρια και τα έσοδα από τον τουρισμό 23,5 δισ. τον ίδιο χρόνο. Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ ήταν 23,5 δισ. δολάρια το 2002, φέτος συρρικνώθηκε στο 1,7 δισ. και θα έχει αποπληρωθεί τον Απρίλιο του 2013.
Μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο της συνάντησης του Φόρουμ, ο κ. Γιλντίζ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να αποκτήσει πυρηνικά εργοστάσια, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας, με την κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε τρεις περιοχές της χώρας έως το 2023, έτος της 100ής επετείου της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Ο κ. Γιλντίζ αναφέρθηκε μεν στην πυρηνική περιπέτεια της Φουκουσίμα για να επισημάνει στη συνέχεια ότι τουλάχιστον οι μισοί πυρηνικοί σταθμοί της υφηλίου βρίσκονται στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. «Μπορούμε επομένως να συσχετίσουμε την ανάπτυξη μιας χώρας με τους πυρηνικούς της σταθμούς», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός, που θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια συνιστά όρο εκ των ων ουκ άνευ για την ενεργειακή απεξάρτηση της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι υφίσταται συμφωνία με τη ρωσική Atomostroyexport για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, ενώ πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Κίνα για άλλο εργοστάσιο στη Σινώπη. Μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί με την Ιαπωνία είναι ανενεργό μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα.
http://news.kathimerini.gr/

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin