Friday, June 08, 2012

Προσεισμικός έλεγχος μόνο στο 15% των δημόσιων κτιρίων

Εντεκα χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του Πανελλαδικού Προγράμματος πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου
Μόνο στο 15% των δημοσίων κτιρίων έχει γίνει πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, 11 χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του Πανελλαδικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης. Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη από το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «Προσεισμικοί Ελεγχοι - Τρωτότητα Κατασκευών» και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την αδιαφορία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το μεγάλο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης, που αφορά την ασφάλεια του λαού.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξαγγέλθηκε αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το Σεπτέμβρη του 1999 και τέθηκε σε εφαρμογή πανελλαδικά από τον Μάιο του 2001, με βάση μελέτη που συντάχθηκε από την επιστημονική επιτροπή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Μέχρι σήμερα - σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα - έχουν σταλεί από τις περιφέρειες στον οργανισμό 11.667 δελτία πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, που αντιστοιχούν στο 15% του συνόλου (175.000). Στον έλεγχο περιλαμβάνονται κτίρια που στεγάζουν νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, τηλεπικοινωνιακές μονάδες ή μονάδες παραγωγής ενέργειας, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο οποίο βρίσκονται. Μέχρι σήμερα ελέγχθηκαν 5.041 σχολικές μονάδες (6.424 ανεξάρτητα κτίρια) τα οποία κατασκευάστηκαν πριν το 1959 και βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος 4.200 σχολικών μονάδων (περίπου 9.000 ανεξάρτητα κτίρια) τα οποία κατασκευάστηκαν την περίοδο 1960-1985.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα, αφού σε ελάχιστα ακόμη και από τα δημόσια κτίρια, όπου έγινε ο πρωτοβάθμιος έλεγχος, έχουν γίνει εργασίες αντισεισμικής ενίσχυσης και θωράκισης. Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό φάνηκε από άλλη εισήγηση που παρουσιάστηκε στην ίδια ημερίδα. Συγκεκριμένα, οι προσεισμικοί έλεγχοι που έγιναν από το 1999 μέχρι το 2003 από ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ, είχαν καταδείξει ότι τα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παίρνουν χαμηλή βαθμολογία ως προς τη δομική στατικότητά τους και είναι ευάλωτα στους σεισμούς. Η μέση βαθμολογία των κτιριακών μονάδων δημόσιων νοσοκομείων Θεσσαλονίκης είναι 2,75 μονάδες, με άριστα το 5 και οριακό σημείο που έθεσε η ερευνητική ομάδα τις 2 μονάδες. Βαθμολογία μέχρι 2,5 μονάδες δόθηκε στο 50% των κτιρίων. Το μέσο έτος κατασκευής των 331 νοσοκομειακών κτιριακών μονάδων της πόλης (εκτός των καινούριων νοσοκομείων, όπως τα Παπαγεωργίου, 424 κ.ά.) σε όλη τους την επιφάνεια είναι το 1969, δηλαδή πριν από 43 χρόνια. Ορισμένα συγκροτήματα όπως το Ειδικών Παθήσεων, το «Γεννηματάς» και ο «Αγιος Δημήτριος» είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Οσον αφορά τους ελέγχους στα σχολεία, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, διαπιστώθηκε ότι από τα 168 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 40% χαρακτηρίζονται από παλαιότητα και από μη επαρκή αντισεισμική προστασία.
http://www1.rizospastis.gr/

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin