Saturday, May 26, 2012

«Ναι» από την Ευρωβουλή στον Xάρτη για την αποδοτική χρήση των πόρων

Ο Oδικός Xάρτης της ΕΕ για την αποδοτική χρήση των πόρων της Ευρώπης έλαβε χθες (24 Μαΐου), το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να «μετατρέψει σε πραγματικότητα τις εξαγγελίες» για την πράσινη οικονομική ανάπτυξη. 
 «Η εφαρμογή της έκθεσής μου θα σήμαινε οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, και την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο ολλανδός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Gerben-Jan Gerbrandy, ο οποίος συνέταξε την έκθεση για λογαριασμό του Κοινοβουλίου. «Τι περιμένουμε λοιπόν»; ρώτησε.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία,  479 ψήφοι υπέρ, 66 κατά και 63 αποχές.

 «Η αποδοτική χρήση των πόρων είναι απαραίτητη για την αειφόρο ανάπτυξη. Για να κάνουμε πραγματικότητα τις ομιλίες, χρειάζεται να έχουμε σαφείς επιλογές, δήλωσε η ολλανδή σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Judith Merkies.
 «Υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί ένα κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και κοινωνικά δίκαιο και φυσικά η Ευρώπη θα πρέπει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας», πρόσθεσε.
Οι Friends of Earth Europe (FoEE) υποστηρίζουν την ψήφο των πολιτικών να αντιμετωπίσουν ένα μέλλον με πιο περιορισμένους και ακριβότερους πόρους. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι η ΕΕ χρειάζεται σαφέστερους στόχους, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρόκληση της έλλειψης πόρων.
 «Για να επωφεληθούμε πλήρως από αυτό, είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να εξετάσει επίσης την υπερκατανάλωση των πιο σπάνιων φυσικών πόρων», δήλωσε η Ariadna Rodrigo από την FoEE. 
Υγειονομική Ταφή Αποβλήτων
Ένα από τα επιτεύγματα της υπογραφής της έκθεσης ήταν ένας ο στόχος που προβλέπει την απαγόρευση της υγειονομικής ταφής των αποβλήτων στην Ευρώπη.
Εκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος της Δανίας διαπίστωσε ότι μόνο το 2006, τα κράτη μέλη παρήγαγαν περίπου τρία δισεκατομμύρια τόνους αποβλήτων – δηλαδή κατά μέσο όρο έξι τόνους ανά άτομο.
"Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να μειώσει την παραγωγή αποβλήτων, αλλά μέχρι τώρα δεν το έχει επιτύχει». Υποστήριξε η μελέτη του ΕΟΠ. 
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για τη σταδιακή εξάλειψη της υγειονομικής ταφής των αποβλήτων σε ολόκληρη την ΕΕ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση των απορριμμάτων. Έχοντας αυτό στο νου τους, κάλεσαν την Επιτροπή να αναθεωρήσει τους στόχους ανακύκλωσης για το 2020 που ορίζονται στην οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα.
Η έκθεση καλεί επίσης για τη δημιουργία ομάδων δράσεως που θα προωθεί την κατανάλωση των πόρων σε τρεις βασικούς τομείς: τρόφιμα, στέγαση και κινητικότητα. Οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από εμπειρογνώμονες από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη, τη βιομηχανία και την κοινωνία των πολιτών.
Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν την πρόταση Gerbrandy που αναφέρεται στην προθεσμία για την εφαρμογή αυτών των ομάδων δράσεως.
Η έκθεση αναφέρει ότι δε θα υπάρξει ανάγκη αύξησης της φορολόγησης των εταιρειών. Εάν γίνουν μειώσεις στη φορολόγηση εργασίας, θα «αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού».
 «Εστιάζοντας μόνο στη λιτότητα θα παγιδευτούμε σε ένα μη βιώσιμη κύκλο χρέους», είπε ο Bas Eickhout, εκπρόσωπος των Πρασίνων στο Κοινοβούλιο.
 «Αντίθετα θα πρέπει να κινηθούμε στην έξυπνη φορολόγηση προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις στην πράσινη οικονομία», πρόσθεσε.
EurActiv.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin