Friday, May 11, 2012

H ανάπτυξη της ηλιακής βιομηχανίας της Ευρώπης «δε θα κρατήσει για πάντα»

Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών «περνά μια περίοδο αβεβαιότητας» και οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πιθανόν να παραμείνουν στάσιμοι, σύμφωνα με τις Προοπτικές για την Παγκόσμια Αγορά Φωτοβολταϊκών μέχρι το 2016, που δημοσιεύθηκε χθες (9 Μαΐου). 
Οι ρυθμοί ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών είχαν μείνει μετέωροι την περασμένη χρονιά με 21.9 γιγαβάτ (GW) της ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη-πάνω από τα 13.4 GW το 2010, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (EPIA). 

Αλλά αντιμέτωπη με μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση, ισχυρό παγκόσμιο ανταγωνισμό, ένα κάποιες φορές απρόβλεπτο ρυθμιστικό περιβάλλον και την απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν χρήματα, η έκθεση προειδοποιεί ότι «αυτός ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης δεν προβλέπεται για το μέλλον». 
«Οι ευρωπαϊκές αγορές όπου τα φωτοβολταϊκά αναπτύχθηκαν σθεναρά τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει, τουλάχιστον προς το παρόν, σε ένα επίπεδο που θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν τα επόμενα δύο χρόνια», αναφέρει. 
Ακόμα και έτσι, η ηλιακή ενέργεια τώρα αντιστοιχεί στο 2% της ζήτησης ηλεκτρισμού στην ΕΕ, αυξημένη περίπου στο 4% κατά τις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. 
«Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών περνά σήμερα μια περίοδο αβεβαιότητας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος της EPIA Winfried Hoffmann. 
«Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές για συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη είναι καλές». 
«Θα πρέπει να ανοιχτούν νέες αγορές σε όλο τον κόσμο για να οδηγήσουν στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών την επόμενη δεκαετία, ακριβώς όπως υπολόγιζε η Ευρώπη μέχρι τώρα», υποστηρίζει η έκθεση. 
Η συζήτηση σχετικά με τις πρακτικές ντάπινγκ
Η ΕΕ προς το παρόν σκέφτεται να κινηθεί νομικά εναντίον της Κίνας, η οποία έχει παράσχει 30 δις $ σε δάνεια στην βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, για αθέμιτες «πρακτικές ντάμπινγκ». 
Νωρίτερα αυτό το χρόνο, η γερμανική εταιρεία Solarworld AG ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει προσφυγή κατά  κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Ωστόσο άλλοι πιστεύουν ότι ο βασικός ρόλος της Κίνας στη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, θα είναι ένα όφελος για τη βιομηχανία σε μακροπρόθεσμη βάση. 
«Χωρίς παγκόσμιο ανταγωνισμό και φθηνές κινεζικές μονάδες φωτοβολταϊκών, δε θα ήμασταν τόσο κοντά στην ισοτιμία του δικτύου όσο είμαστε σήμερα» δήλωσε στη EurActiv τον Απρίλιο ο γενικός γραμματέας της EPIA Reinhold Buttgereit, αναφερόμενος στη κρίσιμη καμπή κατά την οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έγιναν οικονομικά ανταγωνιστικές προς τα ορυκτά καύσιμα. 
Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση της Ευρώπης στην κινεζική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Πεκίνο ήταν η κορυφαία μη-ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταικών με 2.2 GW του ηλιακού αποθέματος που εγκαταστάθηκε το 2011. 
Η Ιταλία ήταν η κορυφαία αγορά ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη για το 2011, με 9.3 GW της ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεμένα και πέντε ακόμα χώρες επίσης εγκατέστησαν περισσότερο από 1GW της πρόσθετης δυναμικότητας της φωτοβολταικής ενέργειας: οι Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Oρόσημα

  • 2020: Τελευταία προθεσμία για τα μέλη της ΕΕ να παράγουν 20% του μεριδίου του εθνικού ενεργειακού μίγματός τους από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
 euractiv

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin