Tuesday, May 29, 2012

«Eξυπνοι» μετρητές ενέργειας σε σχολεία για οικονομία, ευαισθητοποίηση

Από δέκα σχολεία της Αττικής θα ξεκινήσει με το τέλος της σχολικής χρονιάς, το δεύτερο σκέλος της εγκατάστασης «έξυπνων» ενεργειακών μετρητών με στόχο την κατά 10% εξοικονόμηση ενέργειας και συνεπακόλουθη μείωση των πάγιων λειτουργικών εξόδων τους, κυρίως σε ό,τι αφορά ρεύμα και θέρμανση.
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το «σχολικό πορτοφόλι», εν μέσω κρίσης, αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και της τιμής του πετρελαίου.

Το πρόγραμμα στα 10 σχολεία, έξι δημοτικά -88ο Αθηνών (Ριζούπολη), 152ο Αθηνών (Τρεις Γέφυρες), 14ο Αχαρνών, 10ο Χαϊδαρίου, 8ο Βύρωνα, 8ο Δάφνης- και τέσσερα Γυμνάσια -16ο Αθηνών (Αμπελόκηποι), 24ο Αθηνών (Πολύγωνο), 7ο Χαϊδαρίου και 7ο Περιστερίου-, που υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πατρών και την εταιρεία Intelen, σχεδιάζεται να επεκταθεί από το φθινόπωρο σε άλλα 40 σχολεία σε Αττική και Πάτρα.
Η δραστηριότητα αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης περσινής κίνησης σε δέκα σχολεία της Αττικής. «Οι εν λόγω μετρητές καταγράφουν την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και βοηθούν τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση» εξηγεί ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος από την Intelen.
Η ελληνική start up εταιρεία, που έχει αποσπάσει διακρίσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ασχολείται με την έρευνα και τις επιχειρηματικές εφαρμογές της Πληροφορικής, του Διαδικτύου και της Αλγοριθμικής στην ενέργεια και τις υπηρεσίες Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνίας.
Παράμετροι, όπως ο αριθμός των μαθητών, οι σχολικές δραστηριότητες, η μόνωση και η κτιριακή παλαιότητα των σχολικών συγκροτημάτων, η γεωγραφική θέση, το μικροκλίμα της περιοχής και οι καιρικές συνθήκες θα προσμετρηθούν στην τελική αποτύπωση των αποτελεσμάτων.
Τα σχολεία που πέρυσι έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, μείωσαν την κατανάλωση ενέργειας κατά τις πρώτες ώρες των μαθημάτων, όταν οι αίθουσες είναι πιο σκοτεινές και κρύες από ό,τι το μεσημέρι και κατά 30%, το αποτύπωμα άνθρακα. Τέσσερα από τα περσινά σχολεία συμμετέχουν και φέτος (152ο Δημοτικό Αθηνών, 10ο Δημοτικό Χαϊδαρίου, 7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου και 7ο Περιστερίου). «Είναι ήδη εξοικειωμένα με τη διαδικασία και θα χρησιμεύσουν ώστε να γίνουν συγκρίσεις με τα καινούργια. Επιπλέον, επειδή φέτος αναβαθμίζουμε τεχνικά τον εξοπλισμό μας, θέλουμε να κάνουμε σύγκριση με τους ήδη εγκατεστημένους», συμπληρώνει ο κ. Νικολόπουλος.
Ουσιαστική χρησιμότητα
Το πρόγραμμα «παντρεύει» τα social media με τη μαθησιακή διαδικασία μέσω applications στο Facebook και στο Twitter. «Οι μαθητές αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο που περνούν στα social media και αντιλαμβάνονται την ουσιαστική χρησιμότητα των μέσων αυτών», συνεχίζει.
Νέο στοιχείο που εισάγεται στο δεύτερο αυτό σκέλος της εγκατάστασης ενεργειακών μετρητών είναι η πιλοτική χρήση IPv6 τεχνολογίας για πρώτη φορά. Τι σημαίνει αυτό; Ο ΙΡ (Internet Protocol, Πρωτόκολλο Διαδικτύου), είναι ένας αριθμός που χρησιμοποιείται από συσκευές για τη μεταξύ τους αναγνώριση και συνεννόηση σε ένα δίκτυο υπολογιστών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, routers, εκτυπωτές, φαξ μέσω Ιντερνετ, ορισμένα κινητά τηλέφωνα). Μέχρι τώρα, χρησιμοποιείτο το πρωτόκολλο IPv4.
«Επειδή, όμως, έχει αρχίσει να “στερεύει” η δεξαμενή των 4.294.967.296 διευθύνσεων στο Ιντερνετ, προχωράμε παγκοσμίως ένα “κλικ” πιο πάνω». Το IPv6 υπερπολλαπλασιάζει τον συνολικό αριθμό των διευθύνσεων. «Σε ό,τι αφορά εμάς, κάθε Intelen Meter θα διαθέτει πλέον ένα δικό του IP, κάτι που μας προσφέρει τη δυνατότητα να συνδεόμαστε απευθείας μαζί του και να παρέχουμε πολλές αμφίδρομες υπηρεσίες. Κάπως σαν να μιλάμε σε κινητό».
Το έργο εντάσσεται στην εθνική πιλοτική δράση «Υπηρεσίες παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια σχολεία» του ευρωπαϊκού προγράμματος GEN6 (Governments ENabled with IPv6). Το GEN6 έχει άλλες τρεις επιπλέον εφαρμογές, σε δημόσιες υπηρεσίες (Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Τσεχία, Τουρκία), στις υπηρεσίες ασφαλείας υπολογιστικού νέφους (Λουξεμβούργο), για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (Σλοβενία).

 kathimerini.gr
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin