Tuesday, May 29, 2012

Προς εξατομίκευση οι ζημιές από το χαλάζι στις καλλιέργειες

Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών και καλαμποκιού, κηπευτικών, ψυχανθών, αλλά και ντομάτας βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας που χτύπησε του νομούς Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης. Οι παραγωγοί μιλούν για πρωτόγνωρη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων και χαρακτηρίζουν βιβλική την καταστροφή στις καλλιέργειές τους.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η χαλαζόπτωση έπληξε περισσότερο το Κιλελέρ, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα και τη Νίκαια, ωστόσο σοβαρές είναι οι ζημιές που εντοπίζονται και στις αγροτικές καλλιέργειες της Λαμίας, της Πιερίας και του Έβρου....
Εν τω μεταξύ, με σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ ενημερώνει ότι θα προχωρήσει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις της ζημιάς και κλιμάκια των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων θα επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να γίνε επισήμανση της έκτασης και του είδους των καλλιεργειών που ζημιώθηκαν, έτσι ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα των ζημιών και άμεσος και σωστός προγραμματισμός του έργου των εξατομικευμένων εκτιμήσεων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις όλης της χώρας να διαθέσουν όσο γεωτεχνικό προσωπικό μπορούν, προκειμένου να συνεπικουρήσουν το έργο του ΕΛΓΑ και να συμβάλλουν στην έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Επιπλέον, ενημερώνει τους παραγωγούς ότι ο ΕΛΓΑ είναι οικονομικά έτοιμος και οργανωτικά επαρκής, να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους παραγωγούς που πράγματι ζημιώθηκαν, γι’ αυτό και τους καλεί να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό τις σχετικές δηλώσεις ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Δυνατό χαλάζι χτύπησε και τη Λαμία
Σφορδή κακοκαιρία με έντονη βροχόπτωση έπληξε το μεσημέρι της Κυριακής 27 Μαΐου τη Φθιώτιδα,  με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες. Σύμφωνα με αγρότες των περιοχών Αταλάντης και Λοκρίδας, το χαλάζι ήταν αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, ενώ ταυτόχρονα είχε ένταση και διάρκεια, με αποτέλεσμα να προκαλέσει αρκετές ζημιές σε οπωροφόρα δέντρα και ελαιόδεντρα, σε σιτηρά, αλλά και σε κηπευτικά. Από το χαλάζι που έπεφτε αδιάκοπα για περίπου 15-20 λεπτά, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τους καλλιεργητές που είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται, επλήγησαν περισσότερο η Αταλάντη, το Γουλέμι, ο Μεγαπλάτανος, και οι Λιβανάτες.

Τεράστιες απώλειες και στην Πιερία

Προβλήματα σε δενδρώδεις και ετήσιες καλλιέργειες, σε καπνοκαλλιέργειες σε όλο τον Νομό, αλλά ιδιαίτερα στα κεράσια της Ράχης προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση του Σαββάτου στην Πιερία, με τα προβλήματα στις υποδομές και τους δρόμους να είναι μικρότερα σε μέγεθος.
Το ρέμα στη νότια πλευρά της Ολυμπιακής Ακτής υπερχείλισε, με συνέπεια να πλημμυρίσει ο δρόμος, ενώ λίγο έλειψε να υπάρχει σοβαρό ζήτημα με το φράγμα του Τριλόφου, όταν ένας κορμός έφραξε την υπερχείλιση και το πρόβλημα λύθηκε, όταν με παρέμβαση του προέδρου του χωριού απομακρύνθηκε έγκαιρα ο κορμός.
Η νεροποντή δημιούργησε προβλήματα και σε άλλα κανάλια, ενώ πολλά χωράφια στον Σβορώνο  γέμισαν με νερό και ένα σπίτι πλημμύρισε, από ένα φρεάτιο που δεν μπόρεσε να αντέξει το μεγάλο φορτίο του νερού. Επίσης, πολλοί δρόμοι του οικισμού, που δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί εδώ και χρόνια, καθώς είναι ακόμη σε εξέλιξη το έργο της αποχέτευσης, μετατράπηκαν σε παγίδες για τους οδηγούς και είναι πλέον απροσπέλαστοι.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο e-pieria.gr ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Νίκος Μπουρονίκος, ήταν ένα πρωτοφανές φαινόμενο και μία πολύ έντονη βροχόπτωση που είχε μειώσει την απορροφητικότητα του εδάφους, με συνέπεια να παρατηρηθούν αυτά τα προβλήματα.
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Κατερίνης αντιμετώπισε τη νεροποντή, τονίζοντας ότι τόσο στο ρέμα της Ολυμπιακής Ακτής όσο και στο φράγμα του Τριλόφου έγιναν άμεσα παρεμβάσεις για να μην υπάρξουν ζημιές σε περιουσίες πολιτών. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι έλεγχοι για να αποκατασταθούν όποιες ζημιές υπάρχουν σε δρόμους ή σε αγροτικές οδούς, καθώς και σε άλλες δημόσιες υποδομές.
Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος επισήμανε ότι υπήρξαν έγκαιρα από τη δημοτική αρχή παρεμβάσεις σε κανάλια στην παραλιακή ζώνη, τονίζοντας όμως ότι η ένταση της βροχής ήταν πολύ μεγάλη και ο όγκος του νερού δεν μπορούσε να διοχετευθεί άμεσα.
Τις επόμενες η μέρες αναμένεται να έρθει στην Κατερίνη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να προχωρήσει σε εκτιμήσεις των καταστροφών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες και θα γίνει αναγγελία, ώστε οι αγρότες να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες αιτήσεις τους για να αποζημιωθούν.
Αποζημιώνονται οι ζημιές στις καλλιέργειες του Έβρου 

Επιλέξιμες για αποζημίωση είναι οι καλλιέργειες του βόρειου Έβρου, που έπαθαν ζημιές από τις πλημμύρες, διαβεβαίωσε τους αγρότες της περιοχής ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος επισκέφτηκε τα πλημμυρισμένα χωράφια.
Ο περιφερειάρχης, ο οποίος επισκέφθηκε αγροτεμάχια στις περιοχές Αμόριο, Ισαάκιο και Πραγγί, σημείωσε πως η κατάσταση των αγροτών είναι άσχημη, ενώ τους καθησύχασε επαναλαμβάνοντας πως το προϊόν που παράγουν είναι επιλέξιμο ως αποζημίωση. «Αυτό που θέλουμε να καταστεί σαφές είναι ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν», επεσήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Γεωπόνοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης βρίσκονται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, διαπιστώνοντας από κοντά σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα κτήματα που έχουν πλημμυρίσει και τα πρώτα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Ο περιφερειάρχης έφτασε στην περιοχή συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Γεωργία Νικολάου, τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Γιώργο Ούστογλου και τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, Θανάση Πανάγο.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί σύσκεψη για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ο περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι θα αποζημιωθούν ακόμη και αγροτεμάχια που έχουν κατακλυστεί από φερτά υλικά σε επικλινή εδάφη, κυρίως στην περιοχή του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας. «Δεν θα αφήσουμε καμία μα καμία περίπτωση χωρίς να την έχουμε ανιχνεύσει, χωρίς να έχουμε βρει τον τρόπο να αποζημιώσουμε.»
Τις δηλώσεις ζημιάς που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους μπορούν να υποβάλλουν μέχρι την 1 Ιουνίου οι παραγωγοί της περιοχής Ορεστιάδας, από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 19 και 20 Μαΐου. Οι δηλώσεις υποβάλλονται στα γραφεία του ΕΛΓΑ δήμου Ορεστιάδας, ενώ είναι απαραίτητη η προσκόμιση της δήλωσης καλλιέργειας 2012.
Άμεσες αποζημιώσεις ζητά ο Ρίζος Κομήτσας
Την άμεση εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την ταχύτατη καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, ακόμη και αν απαιτηθεί να ξεπεραστούν εμπόδια που τίθενται από τον κανονισμό του Οργανισμού, διεκδικεί ο δήμαρχος Κιλελέρ, Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος μαζί με κλιμάκιο στελεχών του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας μετέβησαν χθες σε πληγείσες από τη θεομηνία του Σαββάτου καλλιέργειες, στα αγροκτήματα Πλατυκάμπου και Χάλκης. Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Βασίλη Χατζούλη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλατυκάμπου Αντώνη Φασφαλή, ο δήμαρχος Κιλελέρ συναντήθηκε με δεκάδες αγρότες, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την πρωτοφανή βροχόπτωση και το πυκνό χαλάζι, που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή.
«Αντικρίσαμε εικόνες βιβλικής καταστροφής. Η σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν έχει, πραγματικά, προηγούμενο» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κομήτσας ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα λύσεις στα μείζονα προβλήματα των παραγωγών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεών τους και επιβίωσης των οικογενειών τους. Μάλιστα, επισήμανε ότι ο Δήμος Κιλελέρ έχει ήδη προχωρήσει στην αναγγελία των ζημιών προς τον ΕΛΓΑ και αναμένει την ταχεία εκκίνηση της διαδικασίας εξατομίκευσης των ζημιών. Ο ίδιος κατέθεσε προς τα στελέχη του ΕΛΓΑ, όπως και στη σχετική σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σειρά προτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης που ανάκυψε για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, μετά τη θεομηνία του Σαββάτου. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
-Η άμεση μετακίνηση στη Λάρισα προσωπικού του ΕΛΓΑ από άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να γίνει ταχύτατα και σωστά η εκτίμηση και η εξατομίκευση των ζημιών στα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που χτυπήθηκαν από το χαλάζι και την πρωτοφανή βροχόπτωση, ιδιαίτερα στα σιτηρά και όσες καλλιέργειες βρίσκονται λίγο πριν την τελική ωρίμανση και τη συγκομιδή.
-Άμεση κάλυψη, σε όσους βαμβακοπαραγωγούς υποχρεωθούν να ξανασπείρουν τα χωράφια  τους, του κόστους της επανασποράς με ποσό όχι μικρότερο των 30 ευρώ/ στρέμμα και καταβολή αυτών των χρημάτων εντός των επόμενων ημερών, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγροεφόδια.
-Καταβολή αποζημίωσης, πέραν των χαλαζόπληκτων καλλιεργειών και για τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες, από την άνευ προηγουμένου βροχόπτωση, στα αγροκτήματα Καλαμακίου, Ναμάτων και Σωτηρίου. (Στο Καλαμάκι οι αγρότες πλήττονται για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά από πλημμύρες και έχουν περιέλθει σε πρωτοφανές αδιέξοδο).
-Εκτίμηση των ζημιών με βάση την πραγματική αναμενόμενη παραγωγή, ώστε οι αγρότες να λάβουν δίκαιες αποζημιώσεις και να μπορέσουν να καλύψουν μέρος του εισοδήματος που θα χάσουν εξαιτίας της καταστροφής στις καλλιέργειές τους.
-Άρση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ του πλαφόν παραγωγής βαμβακιού για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε όσους παραγωγούς αποδεδειγμένα υπέστησαν πλήγμα από το χαλάζι και το μεγάλο όγκο της βροχής.
-Συνολική επαναξιολόγηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ (ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ασφαλιζόμενης αξίας των καλλιεργειών που χρήζει άμεσης αναπροσαρμογής) και με στόχο  να είναι εξασφαλισμένη η καταβολή αποζημίωσης για όλες τις περιπτώσεις ζημιών από ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
-Επιτάχυνση στην καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ προς όλους τους αγρότες των πληγεισών περιοχών, ώστε να μπορέσουν να πάρουν μία μικρή οικονομική ανάσα.
Την Τρίτη 29 Μαΐου από τις 10 το πρωί, ο δήμαρχος Κιλελέρ και στελέχη της δημοτικής αρχής θα βρίσκονται στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Χάλκης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενημερώσουν τους πληγέντες αγρότες της περιοχής για τη διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών.
Επιστολή Σταϊκούρα στον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από το χαλάζι
Επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεόδωρο Σαρρή, σχετικά με τα έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης που έπληξαν στις 27/5/2012 περιοχές της Λοκρίδας απέστειλε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Την Κυριακή 27 Μαΐου 2012 και περί τις απογευματινές ώρες σφοδρότατη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση έπληξαν βαρύτατα τις ευρύτερες περιοχές Αταλάντης, Μεγαπλατάνου, Γουλεμίου και Λιβανατών του νομού Φθιώτιδας. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή αγροτικών καλλιεργειών σε κηπευτικά, σιτηρά, ελαιόδεντρα και οπωροφόρα δέντρα.
Παρακαλώ, τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να μεταβούν άμεσα, ει δυνατόν και εντός της ημέρας στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να διαπιστώσουν και στη συνέχεια να εκτιμήσουν τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες των αγροτών.»

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin