Tuesday, May 22, 2012

Τη Σταδιακή Κατάργηση των Επιδοτήσεων στις ΑΠΕ Θα Προτείνει Σύντομα η Κομισιόν

Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες στον γερμανικό τύπο, όπου αναλύεται η απόφασή της να καλέσει τα κράτη-μέλη να απαλείψουν σταδιακά τις επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού τους κόστους, αλλά και της ταχείας ωρίμανσης αρκετών τεχνολογιών. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον Επίτροπο Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, ήδη από τον Ιούνιο.
Πιο αναλυτικά, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλείται το κοινοτικό έγγραφο, λέγοντας ότι οι επιδοτήσεις θα πρέπει να καταργηθούν, όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, αφού ούτως ή άλλως η Κομισιόν θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει πλέον σε ικανοποιητικό βαθμό.
Σημειώνεται ότι το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 48 τοις εκατό τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ το κόστος για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων μειώθηκε κατά 12 τοις εκατό από το 2008.
Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα προτείνει να μετριαστούν οι σχετικές επιδοτήσεις, ώστε να μην επιβαρύνεται ο δημόσιος προϋπολογισμός υπέρμετρα. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των μειώσεων δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά ασφαλώς πρόκειται για μια απόφαση που επισπεύδει τις διαδικασίες, παρόλο που η άποψη αυτή της Επιτροπής ήταν ήδη γνωστή.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη απόφαση των Βρυξελών έχει αντίκτυπο και για την ελληνική αγορά ΑΠΕ, ιδίως από τη στιγμή που το οικονομικό πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις των πληρωμών για τους παραγωγούς. Με άλλα λόγια, υπήρχε ήδη ένας λόγος για να προβεί η επόμενη κυβέρνηση σε μείωση των εγγυημένων τιμών και τώρα υπάρχει ακόμη ένας. Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε μια μείωση της ταρίφας κάποια στιγμή φέτος ή στις αρχές του 2013…

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin