Thursday, May 31, 2012

Αύξηση στις εκπομπές αερίων στην ΕΕ το 2010

Αυξήθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ το 2010, παρά την οικονομική ύφεση και τις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. 
Η αύξηση της τάξεως 2.4% απομακρύνει την ΕΕ από τις διεθνείς δεσμεύσεις της για τη μείωση CO2 μέχρι το 2020.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος που συνέθεσε τα στατιστικά στοιχεία, τόνισε ότι οι εκπομπές πιθανώς ήταν μεγαλύτερες εάν δεν υπήρχε μεγάλη αύξηση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Η αύξηση 111 εκ τόνων CO2 ή ισοδύναμων μεταξύ 2009-2010 ακολούθησε μια μεγάλη μείωση στις εκπομπές μεταξύ 2008 και 2009. Η πρωτοφανής μείωση 7.3% ή 365 τόνων- αποδόθηκε στην οικονομικής κρίση και την ύφεση.
Παρά την αύξηση των εκπομπών, η ΕΕ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιτύχει το στόχο μείωσης εκπομπών σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο το 1997, τη μόνη διεθνή συμφωνία που προβλέπει μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Είναι πιθανό επίσης να πετύχει και τον στόχο της συνόδου για το κλίμα της Κοπεγχάγης το 2009, για μείωση των εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, από τα επίπεδα του 1990. 
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Jacqueline McGlade τόνισε: «Οι εκπομπές αυξήθηκαν το 2010. Ήταν αναμενόμενο καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βγήκαν από την ύφεση. Ωστόσο, η αύξηση θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη χωρίς την ταχεία επέκταση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ».
Το 2010, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε στην ΕΕ κατά 12.7% σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Παράλληλα με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπήρξε σημαντική αύξηση και στη χρήση φυσικού αερίου. Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 7.4% το 2010. Παρόλο που το φυσικό αέριο μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων, αποτελεί ακόμη ορυκτό καύσιμο.  
Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian η ΕΕ προσπαθεί να «μετατρέψει» το φυσικό αέριο σε «καύσιμο χαμηλό σε άνθρακα», επιτρέποντας χρηματοδότηση που προοριζόταν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να στραφεί προς την ανάπτυξη του φυσικού αερίου, μια κίνηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Ένα σημαντικός παράγοντας πίσω από την αύξηση στις εκπομπές στην ΕΕ το 2010 ήταν η μεγαλύτερη ζήτηση για θέρμανση λόγω του πολύ βαρύ χειμώνα. Η θέρμανση αποτελεί δύσκολο πεδίο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι είναι ευκολότερο να υποκαταστήσεις ανανεώσιμες πηγές μεγάλης κλίμακας – όπως αιολικά πάρκα- για ορυκτά καύσιμα παρά να παράγεις ανανεώσιμες πηγές για τη θέρμανση των σπιτιών. 
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, Γερμανία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υπεύθυνα για πάνω από το ήμισυ της αύξησης των εκπομπών στα αέρια του θερμοκηπίου. 
EurActiv.gr |

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin