Friday, July 20, 2012

Ανακαλύπτοντας τον αλιευτικό πλούτο στο φράγμα Γρατινής

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ
Έβαλαν στόχο με τα καλάμια τους μπριάνες, κεφαλόπουλα και σαζάνια
Δεν έχει σημασία αν έπιασαν ψάρια, αλλά ότι απόλαυσαν ένα μαγευτικό τοπίο που ελάχιστοι έχουν επισκεφτεί
(X)
Μπριάνες, κεφαλόπουλα και σαζάνια έβαλαν στόχο με τα καλάμια τους οι ερασιτέχνες ψαράδες που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό παράκτιου ψαρέματος στο φράγμα της Γρατινής. Με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο έγινε το απόγευμα της Τετάρτης η έναρξη του πρώτου ανταμώματος Γρατινιωτών, αφού πρώτα εξασφαλίστηκε η απαραίτητη άδεια από την διαχειρίστρια ΔΕΗ. Ο διευθυντής του σταθμού στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της διοίκησης του μορφωτικού, πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου Γρατινής και επέτρεψε για λίγες ώρες τη διενέργεια του διαγωνισμού στο χώρο του φράγματος. Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που γίνεται κάτι ανάλογο στο φράγμα, το οποίο μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς της ΔΕΗ, με εξαίρεση κάποιες εκπαιδευτικές επισκέψεις που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί στο χώρο. 
Ο διαγωνισμός ψαρέματος ήταν μία ευκαιρία για συμμετέχοντες και επισκέπτες να ανακαλύψουν όχι μόνο τον αλιευτικό πλούτο, αλλά και την ομορφιά του φράγματος. Στη Ροδόπη μπορεί να είναι αρκετοί αυτοί που γνωρίζουν ότι σε απόσταση μόλις 13 χλμ από την Κομοτηνή βορειοδυτικά του χωριού Γρατινής λειτουργεί το φράγμα της Γρατινής, ύψους 45 μ. και χωρητικότητας 18 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, αλλά είναι ελάχιστοι όσοι το έχουν επισκεφτεί. Το φράγμα εξυπηρετεί τις ανάγκες του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Διοργανώνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του συλλόγου Γρατινής Δημήτρης Θεοδωρίδης, διαπίστωσε ότι «οι Γρατινιώτες αυτοί τουλάχιστον που ζουν στον οικισμό δεν υπήρχε περίπτωση να μην δεν το γνωρίζουν. Υπάρχουν όμως άνθρωποι, οι οποίοι είτε ζουν στην Κομοτηνή είτε σε άλλες περιοχές γύρω από την Κομοτηνή και δεν έχει τύχει να έρθει να το δουν. Πιστεύω ότι είναι μία ευκαιρία αυτός ο διαγωνισμός και ελπίζουν να δημιουργηθούν και άλλες ευκαιρίες, ώστε να γνωρίσει τουλάχιστον όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος το φράγμα».
Οι κάτοικοι της Γρατινής αντιλαμβάνονται τη σημασία του φράγματος στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα ένας κάτοικος του οικισμού είχε καταθέσει και πρόταση να αξιοποιηθεί το φράγμα και για άλλη μία χρήση αυτή της ιχθυοκαλλιέργειας, μια πρόταση που την διαβάζουμε στην  ιστοσελίδα της Ένωσης Δικτύων Οικοπροστασίας. Άλλωστε στα νερά του ταμιευτήρα υπάρχουν ψάρια που κατεβάζει το Αμυγδαλόρεμα, τα οποία στη συνέχεια προφανώς πολλαπλασιάζονται, και τα οποία εύκολα μπορεί να τα διακρίνει ο επισκέπτης του φράγματος ακόμη και την οδό που διατρέχει την μία του πλευρά.
Οι συμμετοχές των διαγωνιζόμενων στον πρώτο διαγωνισμό ήταν λίγες, αλλά αρκετές για να αναπτυχθεί ένας έντονος, αλλά θεμιτός ανταγωνισμός, για το ποιος θα πιάσει το καλύτερο ψάρι. Μικροί και μεγάλοι σε ηλικία ψαράδες έπιασαν τη θέση που τους άρεσε και επιδόθηκαν σε ψάρεμα για αρκετές ώρες έχοντας φυσικά για παρέα οικογένεια ή φίλους. 

Το αν έπιασαν ή όχι ψάρια λίγη σημασία, αφού απόλαυσαν ένα μαγευτικό τοπίο που ελάχιστοι έχουν επισκεφτεί και πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα συμμετέχοντας σε αυτόν τον πρωτότυπο διαγωνισμό που γιατί όχι θα μπορούσε να γίνει θεσμός και να προσελκύει επισκέπτες στην περιοχή της Γρατινής. 

Οι εκδηλώσεις του «1ου ανταμώματος των απανταχού Γρατινιωτών και φίλων» στη Γρατινή συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στο δημοτικό γήπεδο, όπου θα πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων Δόξα Γρατινής – Α.Ε. Κομοτηνής. Την ίδια μέρα στις 9 το απόγευμα στην αίθουσα της κοινότητας θα λάβει χώρα ομιλία του ιερέα Δημήτριου Τρέσαλου. 

Δήμητρα Συμεωνίδου
xronos gr 20.07.2012
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin