Friday, January 22, 2016

Κοίτασμα Ζορ: Στο Μισό Τελικά τα Αποθέματα; - Τις Τελικές Ανακοινώσεις Αναμένει η Κύπρος

Τις επίσημες ανακοινώσεις τόσο από την Αίγυπτο όσο και από την ΕΝΙ θα αναμένει το Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τα δημοσιεύματα που φέρουν τα αποθέματα υδρογονανθράκων στο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ να εκτιμώνται στα 16 tcf αντί σε 30, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από την ΕΝΙ.

Αρμόδια πηγή που επικαλείται το κυπριακό Sigmalive, παρέπεμψε σε δηλώσεις που είχαν γίνει από το Υπουργείο Ενέργειας, όταν ανακοινώθηκε σε πρώτη φάση από την ΕΝΙ η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

«Είχαμε πει ότι πρόκειται για προκαταρκτικές εκτιμήσεις και ότι πρέπει να αναμένουμε να δούμε πόσα είναι τα ανακτήσιμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το κοίτασμα θα μπορούσε να είναι είτε μεγαλύτερο είτε μικρότερο»

Συνεχίζοντας εξηγεί ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη δύο αριθμούς:

    GIP (Gas In Place – τα αποθέματα που υπάρχουν στο σημείο)
    RR (Recoverable Reserves – τα ανακτήσιμα αποθέματα)

Η ΕΝΙ στην αρχική της ανακοίνωση κάνει λόγο για GIP και γι’ αυτό ήταν απαραίτητες οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, προκειμένου να καθοριστεί πόσα τελικά είναι τα ανακτήσιμα αποθέματα.Την πληροφορία για την προς τα κάτω αναθεώρηση του δυναμικού του αιγυπτιακού κοιτάσματος είχε μεταδώσει νωρίτερα σήμερα η ιστοσελίδα Egypt Oil & Gas, επικαλούμενη αξιωματούχο του αρμόδιου Υπουργείου της Αιγύπτου.

Προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τη δυναμική του κοιτάσματος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες 2-3 βδομάδες ανέφεραν ειδικοί στο SigmaLive. Διαβλέπουν πως είναι πολύ νωρίς για να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις και άρα θα ήταν καλά να αναμένουμε τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Oι εκτιμήσεις για το κοίτασμα Ζορ, ήταν αρχικά από 22-26 tcf, ωστόσο μετά αναβαθμίστηκαν στα 30, εκτίμησηβάσει της οποίας το αιγυπτιακό κοίτασμα αερίου εθεωρείτο το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Σήμερα τα συνολικά αποθέματα της Αιγύπτου εκτιμώνται στα 57,04 tcf.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η παραγωγή στο κοίτασμα Ζορ είναι προγραμματισμένη να αρχίσει το 2017. Επιπλέον στη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και ΕΝΙ, υπάρχει συγκεκριμένος όρος όπου δεν επιτρέπεται η εξαγωγή φυσικού αερίου από το οικόπεδο Ζορ.
 energia.gr
22/1/16
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin