Monday, September 14, 2015

Πόλεμος και κλιματικές αλλαγές οι πιθανές αιτίες σκόνης από τη Συρία

Ως ένα «σπανιότατο» φαινόμενο χαρακτήρισε ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός Κλεάνθης  Νικολαΐδης, τη σκόνη που ταλαιπώρησε την περασμένη εβδομάδα την Κύπρο και την οποία αποδίδει τόσο στις κλιματικές αλλαγές αλλά και στην πολεμική σύρραξη στην περιοχή.

Ο κ. Νικολαΐδης ήταν φιλοξενούμενος ομιλητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ, με θέμα: «Τμήμα Μετεωρολογίας και πρόγνωση καιρού. Κλιματολογία της σκόνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Επεισόδιο σκόνης 7ης Σεπτεμβρίου 2015».

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, το φαινόμενο δεν έτυχε καλής πρόγνωσης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, γιατί δεν υπάρχουν μετεωρολογικές παρατηρήσεις στην περιοχή από όπου προήλθε, σημειώνοντας πως τόσο η ένταση όσο και το χρονικό διάστημα της σκόνης στην ατμόσφαιρα, αποτελούν ένα σπανιότατο φαινόμενο για το νησί μας.

«Σπανιότατα παίρνουμε σκόνη, ιδιαίτερα από την περιοχή ανατολικά της Κύπρου, όπως τη Συρία και την Ιορδανία», είπε και πρόσθεσε πως η σκόνη που φτάνει στο νησί μας προέρχεται συνήθως από την περιοχή της Σαχάρας κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό λειτουργό, εμφανίστηκε στην περιοχή του βορείου Ιράκ την 1η Σεπτεμβρίου και ήταν αποτέλεσμα ανάπτυξης χαμηλής πίεσης στην περιοχή.

«Η σκόνη μετακινήθηκε προς τις ακτές του Λιβάνου και της Συρίας και παρέμεινε σε εκείνη την περιοχή μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου και εντελώς ξαφνικά - και αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη δυναμική της ατμόσφαιρας το δεδομένο χρόνο -  μεταφέρθηκε πάνω από την περιοχή της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Το φαινόμενο της σκόνης, συνέχισε, έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα στις 8 και 9 του μήνα, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια παράλια της Κύπρου ενώ τόνισε πως «αποτέλεσμα της σοβαρής έλλειψης μετεωρολογικών παρατηρήσεων  από τις περιοχές τις οποίες διένυσε αυτό το νέφος σκόνης, ήταν να είναι αδύνατον τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού να το εντοπίσουν έγκαιρα».

Σημείωσε δε πως, ενώ το φαινόμενο έχει πλέον εξασθενίσει, δεν υπάρχει ούτε και σήμερα συμφωνία μεταξύ των διαφορετικών μετεωρολογικών μοντέλων αναφορικά με την τύχη της σκόνης αυτής.

Σε ό,τι αφορά στους λόγους που προκάλεσαν το φαινόμενο, εξήγησε πως αυτό οφείλεται σε δυο άξονες, στο ότι «μια ερημική ζώνη του πλανήτη βρίσκεται σε πόλεμο αυτήν τη στιγμή και δεν τυγχάνει καλλιέργειας και υποστήριξης και δεν υπάρχουν μετεωρολογικές παρατηρήσεις, αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ερωτηθείς κατά πόσο η σκόνη μπορεί να μεταφέρει οτιδήποτε επικίνδυνο από μια εμπόλεμη ζώνη, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως «το Τμήμα Μετεωρολογίας δεν κάνει χημικές αναλύσεις αλλά ως σκόνη,  μεταφέρει τα χαρακτηριστικά της πηγής από την οποίαν ήρθε, όποια και αν είναι αυτά».

  [kathimerini.com.cy]
14/9/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin