Tuesday, August 04, 2015

Η Γη χρειάζεται σχέδιο Β' ένεκα των αυξημένων κινδύνων από το σύμπαν

Η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα σχέδιο β` για να επιβιώσει γιατί οι κίνδυνοι από το σύμπαν είναι πάρα πολλοί, προειδοποίησε ο γνωστός αστροφυσικός Μιτσίο Κάκου, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια αποικισμού του πλανήτη Αρη.

Ο Καθηγητής Κάκου είπε ότι βραχυπρόθεσμα ο αποικισμός του Αρη δεν θα φέρει οφέλη σε κανέναν, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί μια πολύ σοφή κίνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα εξαλειφθεί εν μια νυχτί όπως οι δεινόσαυροι.

“Διότι, βλέπετε, οι δεινόσαυροι δεν είχαν σχέδιο β`, δεν είχαν διαστημικό πρόγραμμα και εξαφανίστηκαν. Αλλά εμείς έχουμε πρόγραμμα και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να αποικίσουμε άλλους πλανήτες. Δεν μπορεί να είμαστε ένα είδος που κατοικεί μόνον έναν πλανήτη. Πρέπει να κατοικήσουμε και άλλους, τουλάχιστον ακόμη έναν” είπε ο Καθηγητής σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Οι κίνδυνοι από το σύμπαν

Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε μέσα στην καθημερινότητά μας αλλά είναι γεγονός ότι οι κίνδυνοι από το σύμπαν είναι πολλοί και απρόβλεπτοι.

“Μετεωρίτες, κομήτες, αστεροειδείς, όλοι αυτοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να κτυπήσουν τη Γη και να εξαφανίσουν κάθε ίχνος ζωής”, σημείωσε ο Καθηγητής Κάκου.

Από τη γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας έχει πληγεί πολλές φορές από αστεροειδείς και κομήτες των οποίων οι τροχιές τους οδήγησαν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Αυτά τα αστρικά αντικείμενα εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για τη Γη. Ανάλογα με το μέγεθος τους, μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή του πολιτισμού μας ή του ίδιου του πλανήτη μας.

Για τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Γη θα κτυπηθεί ξανά, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοσμική σύγκρουση.

Αν και μέχρι σήμερα ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς, θεωρείται ότι οι πλείστοι δεν συνιστούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Ωστόσο, κάποιες μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες με εντολές από τις Κυβερνήσεις τους ήδη καταρτίζουν σχέδια βάσει των οποίων θα μπορεί η ανθρωπότητα να προλάβει μια καταστροφική σύγκρουση.

Αποστολές στον Άρη

Ο Άρης είναι ο τέταρτος πλανήτης από τον Ηλιο και ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη (η Αφροδίτη είναι η πιο κοντά).  Θεωρείται ως ο πιο “φιλόξενος” κοντινός μας πλανήτης για αποικισμό.

Ο κόκκινος πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 225,300,000 χιλιομέτρων από τη Γη. Η απόσταση αυτή όμως κυμαίνεται ανάλογα με τις κινήσεις των πλανητών. Η πιο κοντινή απόσταση είναι περίπου 54.6 εκατ. χιλιόμετρα και η πιο μακρινή φθάνει τα 401 εκατ. χιλιόμετρα.

Το ταχύτερο διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε από τη Γη είναι το New Horizons της ΝΑΣΑ που ταξιδεύει με ταχύτητα 58,000 χιλιόμετρα την ώρα. Ετσι, ανάλογα με την απόσταση Γης - Αρη το New Horizons θα χρειαζόταν μεταξύ 39 και 289 μέρες για να φθάσει στον προορισμό του.

Οι στόχοι της ΝΑΣΑ για αποικισμό του Αρη βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Ηδη, πολλά διαστημικά σκάφη έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, ενώ έχουν σταλεί στο έδαφος ρομποτικά σκάφη. Ως γνωστόν, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη με μόνιμο προσωπικό έξι αστροναύτες, διεξάγει σειρά πειραμάτων προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τον αποικισμό του Αρη.

Επιπρόσθετα, η ΝΑΣΑ προβαίνει σε δοκιμές διαστημοπλοίων νέας γενιάς όπως το πρωτοποριακό Orion που θα είναι επανδρωμένο.

Προγραμματίζει, επίσης, μια επανδρωμένη πτήση στην Αρη, το 2030. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο Άρης διέθετε στο παρελθόν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής. Οι επιστήμονες θεωρούν επίσης ότι η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη θα μπορούσε να φέρει στο φως κάποιες ενδείξεις ότι υπήρξε στο παρελθόν ζωή στον πλανήτη αυτό, απαντώντας έτσι σε ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρωπότητας, κατά πόσον δηλαδή είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

Επιπρόσθετα, η ΝΑΣΑ απευθύνεται σε όλο τον κόσμο αναζητώντας καινοτόμες ιδέες για μια βιώσιμη και μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη Άρη χωρίς την εξάρτηση από γήινους πόρους.

Η Υπηρεσία Διαστήματος των ΗΠΑ καλεί τον κόσμο να υποβάλει καινοτόμες ιδέες για λύσεις σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας διαστημικός αποικισμός.

“Τι χρειάζεται να πάρει κάποιος μαζί του στον Άρη; Πώς μπορεί να μειωθεί η ανάγκη τροφοδότησης μιας βιώσιμης αποικίας, εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη;” αναφέρει η ΝΑΣΑ.
  Νίκος Παναγιωτίδης
Πηγή: ΚΥΠΕ

riknews.com.cy
4/8/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin