Monday, June 01, 2015

Εγκαινιάστηκε το Menalon Trail, το πρώτο ευρωπαϊκό πιστοποιημένο μονοπάτι της χώρας

Το MenalonTrail, το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι της χώρας και το 8ο ευρωπαικό, εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στη Στεμνίτσα Γορτυνίας, από την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, τη Δανή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων, Lis Nielsen και τον δήμαρχο Γορτυνίας, Γιάννη Γιαννόπουλο, σε μια πραγματική γιορτή στην πλατεία του χωριού.

Το Menalon Trail βρίσκεται στο όρος Μαίναλο, αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ και περνά ιστορικούς οικισμούς, όπως η Δημητσάνα, τα Λαγκάδια, η Στεμνίτσα, ενώ διέρχεται από όλα τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της ζώνης που διασχίζει και διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης, τόσο της πεζοπορίας στη Γορτυνία όσο και της ίδιας της Γορτυνίας.

Επιπλέον δύναται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της προβολής του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, μέσω της ανάδειξης ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο πεζοπορικός, ο πολιτιστικός και ο γαστρονομικός τουρισμός.


Κατά την τελετή των εγκαινίων, η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Ντίνα Νικολάκου, υπογράμμισε ότι«η Αρκαδία και πάλι πρωτοπορεί κι ανοίγει δρόμους πολιτισμούς». Πρόσθεσε πως η Περιφέρεια στηρίζει κάθε εξωστρεφή δράση και εξήρε την προσφορά των εθελοντών διότι, όπως είπε, είναι αυτοί που καθάρισαν, χαρτογράφησαν και έκαναν τη σήμανση αυτού του πρώτου πιστοποιημένου μονοπατιού.

Ο δήμαρχος Γορτυνίας, Γιάννης Γιαννόπουλος, χαρακτήρισε το Menalon Trail «μονοπάτι πολιτισμού» και σημείωσε πως η πιστοποίηση είναι για τρία χρόνια και κατόπιν θα γίνει επαναξιολόγηση για πιστοποίηση του μονοπατιού.


Το δεύτερο ευρωπαϊκό μονοπάτι της χώρας στην “Ανδρο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων, Lis Nielsen, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντική η διαδρομή του μονοπατιού, αλλά και γενικότερα η Γορτυνία, γιατί δεν έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής.


Επιπλέον η κ. Nielsen τόνισε πως το δεύτερο ευρωπαϊκό μονοπάτι που θα πιστοποιηθεί στην Ελλάδα, είναι στο στάδιο της αξιολόγησης και βρίσκεται στην Άνδρο.

Με την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων ξεκίνησαν πεζοπορία σε δύο διαδρομές, ή πρώτη διάρκειας τριών ωρών από τη Στεμνίτσα ως την ιερά μονή Φιλοσόφου, ενώ όσοι επέλεξαν τη δεύτερη διαδρομή, διάρκειας πέντε ωρών, συνέχισαν μετά τη μονή Φιλοσόφου ως τη Δημητσάνα.


Το μονοπάτι θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής

Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στα Λαγκάδια Γορτυνίας εκδήλωση με θέμα «Ανάδειξη πολιτισμικού τοπίου της Γορτυνίας με αφορμή το δίκτυο των μονοπατιών της». Εκεί αναφέρθηκε ότι το δίκτυο του Menalon Trail, του πρώτου διεθνώς πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα, που διασχίζει σχεδόν τη μισή Γορτυνία, δύναται να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.


Τέλος, ο πρωτεργάτης εθελοντής του μονοπατιού που είχε και την ιδέα της πιστοποίησης, Γιάννης Λαγός, υπογράμμισε πως τα μονοπάτια θα συμβάλλουν σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και τόνισε πως το μονοπάτι πρέπει να επεκταθεί και προς την εξαιρετικού φυσικού κάλους περιοχή του Λάδωνα κι αυτό είπε, είναι ο επόμενος στόχος.

   zougla.gr
1/6/15
-

1 comment:

 1. «Menalon Trail» το πρώτο Διεθνώς Πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα....Ενώνει εννέα παραδοσιακούς οικισμούς αναδεικνύοντας τοπικά χαρακτηριστικά της Αρκαδίας...

  Το «Menalon Trail», το πρώτο Διεθνώς Πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα και στα δέκα στην Ευρώπη, εγκαινίασαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Γορτυνίας, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) και οι εθελοντές του μονοπατιού του Μαινάλου, παρουσία της Δανής Προέδρου της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων κυρίας Lis Nielsen.

  Για πρώτη φορά εκατοντάδες εθελοντές από εννέα χωριά της Αρκαδίας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και εργάστηκαν εντατικά, σε δέκα μόλις μήνες, για την προώθηση του τόπου τους, με την δημιουργία του πιστοποιημένου μονοπατιού «Menalon Trail» που αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. και ενώνει εννέα παραδοσιακούς οικισμούς (Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια) δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ανακαλύψει μια μοναδική περιοχή με παρθένα φύση και πλούσια ιστορία.

  Για την προσπέλασή του απαιτούνται 5 ημέρες με περπάτημα περίπου έξι ώρες την ημέρα. Το Menalon Trail προωθεί με έναν ολιστικό τρόπο την ευρύτερη περιοχή ως προορισμό σε όλη την Ευρώπη, ενισχύοντας τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές βιοτεχνίες και οικοτεχνίες της Αρκαδίας: αργυροχρυσοχοΐα, ξυλογλυπτική, μέλι και αγροτικά προϊόντα και τόσα άλλα. Ταυτόχρονα, επεκτείνει την τουριστική περίοδο και - το κυριότερο - επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής του επισκέπτη στην περιοχή, «μοιράζοντάς» τον στα παραδοσιακά χωριά, ενώ το πολιτισμικό τοπίο της Γορτυνίας αναδεικνύεται αποτελεσματικά............http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=712131
  10/6/15

  ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin