Tuesday, June 16, 2015

Βουτιά θανάτου προς τη Γη κάνει σήμερα δορυφόρος

Ενας δορυφόρος που κατασκευάστηκε από τη NAΣΑ και την Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης για να παρακολουθεί τις βροχοπτώσεις στη Γη αναμένεται σήμερα να κάνει μια ανεξέλεγκτη βουτιά θανάτου προς τη Γη.

Ο δορυφόρος με την ονομασία TRMM θα πέσει στη Γη κάπου στις τροπικές περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, λόγω των διακυμάνσεων στο φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί η συγκεκριμένη στιγμή και θέση πτώσης του δορυφόρου.

Περίπου 12 κομμάτια διαστημικών αποβλήτων από τον σχεδόν τριών τόνων δορυφόρο αναμένεται να επιβιώσουν της τριβής τους με την ατμόσφαιρα και να πέσουν στην επιφάνεια της Γης.

Ωστόσο, οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι η πιθανότητα  ένα από αυτά τα κομμάτια να χτυπήσουν κάποιον είναι περίπου μια στις 4.200, που θεωρείται σχετικά μικρή.

Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύτηκε στο διάστημα τον Νοέμβριο του 1997 για μια προγραμματισμένη τριετή αποστολή, η οποία τελικά διήρκεσε περίπου 17 χρόνια.  Τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Απρίλιο και σήμερα αναμένεται να κάνει το μοιραίο του ταξίδι.

Σημειώνεται ότι σε τροχιά γύρω από τη Γη υπάρχουν σήμερα 2,271 δορυφόροι. Οι πλείστοι εξ αυτών ανήκουν στη Ρωσία (1,324) και ακολουθούν οι ΗΠΑ με  658 δορυφόρους.

Ωστόσο, τα διαστημικά `σκουπίδια`, δηλαδή άχρηστα κομμάτια που έχουν περικυκλώσει τη Γη, αυξάνονται συνεχώς και θεωρείται ότι σήμερα φτάνουν τις 21,000 (μήκους πέραν των 10 εκατοστών) ενώ εκείνα που είναι μήκους κάτω των 10 εκατοστών υπολογίζεται ότι είναι 500,000.

 ΚΥΠΕ
 kathimerini.com.cy
16/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 


Related:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin