Saturday, May 16, 2015

Συμμετοχή στο Μεγάλο Γύρο Παραχωρήσεων Εξετάζει η Edison

Ανοικτό αφήνει ο όμιλος της Edison το ενδεχόμενο να συμμετάσχει, σε κοινοπραξία, στο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων για τα 22 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Την ίδια στιγμή, σταθερή παραμένει η βούληση του όχι μόνον να παραμείνει στην ελληνική ενεργειακή αγορά, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του σε αυτήν.

Σχετική πρόσκληση για συμμετοχή στο εν εξελίξει διαγωνισμό για το Ιόνιο και νότια της Κρήτης απηύθυνε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομάδα των υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου της Edison, με τους οποίους συναντήθηκε χθες. Η Edison, η οποία είναι μέλος του ομίλου της γαλλικής EDF, είναι στην ουσία ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, με τον οποίο συναντάται ο υπουργός. Η παρουσία της στην Ελλάδα έχει πολλαπλά επίπεδα. Συμμετέχει στην Elpedison, από κοινού με την ΕΛ.ΠΕ., την Ελλάκτωρ και τη Χαλκόρ, είναι εταίρος στην IGI Ποσειδών, με τη ΔΕΠΑ, για το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Ιταλίας, συμμετέχει, μέσω της ΥΑΦΑ Ποσειδών (με τη ΔΕΠΑ), στην κοινή εταιρία ICGB EAD, για τον αγωγό IGB, είναι ένας από τους τρεις εταίρους, μαζί με την ΕΛ.ΠΕ. και την Petroceltic, για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Πατραϊκό Κόλπο, ενώ ασκεί, ανεξάρτητα, και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, η Edison θα μελετήσει τα δεδομένα του διαγωνισμού για το Ιόνιο και νότια της Κρήτης, αφήνοντας ανοικτή τη πιθανότητα να συμμετάσχει τελικά, με κοινοπρακτικό σχήμα. Κύκλοι του ομίλου της Edison, που μίλησαν στο energia. gr, εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη, την οποία χαρακτήρισαν «χρήσιμη». Το κλίμα που επικράτησε ήταν εξαιρετικό, μεταδίδεται, καθώς δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις πάνω σε όλα τα ζητήματα της αγοράς και να γίνει εκατέρωθεν μια πρώτη γενική ενημέρωση. Αυτό που προκύπτει μετά τη συνάντηση, είναι η σταθερή προσήλωση της Edison στη διατήρηση και ενίσχυση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά ενέργειας, με πλήρη σεβασμό σε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα στο ρόλο των δημοσίων επιχειρήσεων. Όπως άλλωστε τονίσθηκε προς τον υπουργό, η παρουσία των ανεξάρτητων παραγωγών στην ελληνική ενεργειακή αγορά ωφελεί και δεν ζημιώνει τη ΔΕΗ, καθώς μεταδίδεται προς τα έξω και ειδικά την Ε.Ε. η εικόνα της ύπαρξης υγιούς ανταγωνισμού.

Σε σχέση με τα υφιστάμενα προβλήματα της αγοράς, όπως είπαν πηγές της Edison, εισέπραξαν από τον κ. Λαφαζάνη τη διάθεση και τη βούληση να αντιμετωπισθούν «με πνεύμα συνεννόησης».

Έγινε γνωστό, εξάλλου, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις ΥΠΑΠΕΝ και Edison, ώστε να εξειδικευθούν περαιτέρω όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την τελευταία.

 Αθηνά Καλαϊτζόγλου
energia.gr
15/5/15
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin