Wednesday, May 06, 2015

Ο Δήμος Θέρμης ζήτησε να κηρυχτούν περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κατολισθήσεων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ζητήσει ο Δήμος Θέρμης να κηρυχτεί η περιοχή του Σχολαρίου, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα προκάλεσαν εκτεταμένες κατολισθήσεις στον οικισμό.

Οι κατολισθήσεις έχουν επηρεάσει αυλές σπιτιών, «απειλούν» οικοδομές και βιοτεχνικά κτίρια στο Κάτω Σχολάρι, προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων, ενώ ζημιές έχουν σημειωθεί επίσης στις περιοχές του Τριλόφου και της Καρδίας.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε πως οι εργασίες στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να γίνουν άμεσα- και το αργότερο μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, πριν ξεκινήσουν οι νέες βροχοπτώσεις.

«Έχουμε στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, μελέτες και φωτογραφίες και περιμένουμε να κηρυχτεί η περιοχή του Σχολαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε με διαδικασίες εξπρές στις απαραίτητες παρεμβάσεις καθώς δεν πρέπει να μας προλάβει η επόμενη υγρή περίοδος» είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Στην Καρδία, οι κατολισθήσεις δεν απειλούν -άμεσα τουλάχιστον- κατοικίες, ενώ στον Τρίλοφο, η κατολίσθηση σημειώθηκε σε πλαγιά του ανατολικού τμήματος του οικισμού, δημιουργώντας πρόβλημα στη λειτουργία του αστικού δρόμου της περιοχής.

  ΑΠΕ-ΜΠΕ
 localit.gr
6/5/15
----------------------
  • Κατολισθήσεις σε οικισμούς του δήμου Θέρμης προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα σε συνδυασμό και με αιτίες που έχουν να κάνουν κυρίως με ανθρώπινες, αυθαίρετες παρεμβάσεις.
Όπως αναφέρεται από το δήμο Θέρμης, πιο σοβαρές είναι οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία στους οικισμούς Κάτω Σχολαρίου, Καρδίας και Τριλόφου, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν εντός κατοικημένης περιοχής, ακόμη και μέσα σε αυλές σπιτιών.
Το φαινόμενο έχει προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση της διοίκησης του δήμου η οποία, σε συνεργασία με κατάλληλους επιστήμονες, σχεδιάζει τις αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση του φαινομένου και την αποκατάσταση των ζημιών.
Ήδη, έχουν κληθεί επιστήμονες οι οποίοι εξέτασαν τις κατολισθήσεις σε αυτές τις τρεις περιοχές και έχουν συντάξει τις εκθέσεις τους.
«Ζήτησα από το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσουμε την άμεση ανάθεση μελετών οι οποίες θα μας δείξουν ποιες είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που  πρέπει να γίνουν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης. Η ανάθεση και εκπόνηση μελετών είναι χρονοβόρος διαδικασία, όμως δεν μπορούμε να παρέμβουμε αυθαίρετα, πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων επιστημόνων. Ο παρεμβάσεις είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα πριν την έναρξη της επόμενης υγρής περιόδου» δηλώνει ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υποβληθεί αίτημα στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) προκειμένου να συντάξει έκθεση για το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις περιοχές των Κοινοτήτων Τριλόφου, Καρδίας και Κάτω Σχολαρίου και να αιτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και έργων.
Ειδικά για το Κ. Σχολάρι, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, με ίδια μέσα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. Θέρμης να ελέγξει τις διαρροές του παλαιού αγωγού ύδρευσης και να κάνουν συστάσεις στους κατοίκους σχετικά με την αυθαίρετη απαγωγή των αντλούμενων νερών από τα υπόγεια των οικοδομών τους............http://www.makthes.gr/news/GR/ta_nea_tis_geitonias_sas/allareas/Dimos_Thermis__Katolisthiseis_akomi_kai_stis__ayles_ton_spition
4/5/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin