Thursday, May 07, 2015

«Αντιπροσφορά» Από τις ΗΠΑ για Νέο Αγωγό

Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των ΗΠΑ για την ενεργειακή στρατηγική της Ουάσιγκτον και τη συνεργασία με την Ελλάδα, κυρίως όμως αναμένει την πρότασή της για την «αντιπροσφορά» των Αμερικανών όσον αφορά τη δημιουργία νέου αγωγού αντί του Turkish Stream και την επέκτασή του στη χώρα μας, εν όψει της αυριανής επίσκεψης στην Αθήνα, του Αμος Χοκστάιν, υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα ενεργειακής διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το θέμα της αντιπροσφοράς είχε ανακύψει κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στις ΗΠΑ, ο οποίος με δηλώσεις του είχε αναφερθεί στο θέμα της αμερικανικής αντιπροσφοράς και είχε προαναγγείλει την επίσκεψη του κ. Χοκστάιν στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με συνδυασμένες πληροφορίες από έγκυρες κυβερνητικές πηγές και αναλυτές του χώρου της ενέργειας, εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις και προς το παρόν γίνονται μόνον υποθέσεις για το τι μπορεί να περιλαμβάνει η πρόταση του Χοκστάιν, δεδομένου ότι οι χώρες που παράγουν φυσικό αέριο, πέραν της Ρωσίας, είναι ήδη γνωστές, όπως και οι δυνατότητες μεταφοράς του αερίου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι προτάσεις δεν μπορεί παρά να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, ίσως και ασύμφορες. 

Για παράδειγμα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μία επιλογή θα μπορούσε να είναι η μεταφορά αερίου από το Τουρκμενιστάν στο Ιράν και από εκεί διά θαλάσσης στην Ευρώπη, όμως δεν είναι εύκολο έργο και οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και άλλα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένα στο θέμα της «αντιπροσφοράς» και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν τίθεται για την κυβέρνηση θέμα ακύρωσης του Turkish Stream, αν ευοδωθούν οι προσπάθειες κατασκευής του, υπέρ κάποιου άλλου αγωγού. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι υπέρ οποιασδήποτε πρότασης για την κατασκευή αγωγών μέσω Ελλάδας, ανεξαρτήτως αριθμού, και θα υποστηρίξει κάθε τέτοια προσπάθεια καθώς είναι προς όφελος της χώρας.


 Οι ΗΠΑ, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, υποστηρίζουν την ανάγκη εναλλακτικών επιλογών, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να τονίσει στον κ. Χοκστάιν ότι δεν επιθυμεί την εξάρτηση, αλλά δεν έχει και πολλές εναλλακτικές επιλογές και, υπό αυτό το πρίσμα, θέλει να επιταχύνει τον σχεδιασμό για τις έρευνες στην ελληνική επικράτεια. Ολα αυτά τα θέματα, αλλά και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου και Αιγύπτου και η διμερής συνεργασία θα τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις που θα έχει ο Αμερικανός αξιωματούχος με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 07/05/2015)

 energia.gr
7/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
---

-------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin