Saturday, May 02, 2015

Πράσινο Σινικό Τείχος - Ένας Νέος Πνεύμονας για Έναν Πλανήτη που Ασφυκτιά από τη Ρύπανση

Ο όγκος του διοξειδίου του άνθρακα που έχει «παγιδευτεί» και αποθηκευτεί σε όλη τη ζώσα βιομάζα στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 4 δισεκατομμύρια τόνους τα τελευταία 12 χρόνια και η Κίνα έχει μια αξιοσημείωτη συνεισφορά σ' αυτή τη εξέλιξη. Αυτό υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».

Ωστόσο η Κινεζική απάντηση αποτελεί και εξαιρετικά νέα για τον πλανήτη. Ο σχεδιασμός για το «Πράσινο Σινικό Τείχος»,είναι η απάντηση αυτή και  θεωρείται από πολλούς ειδικούς, ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα γεωμηχανικής στον πλανήτη.

Από το 1978, τουλάχιστον 161.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν φυτευτεί με δέντρα από πολίτες της Κίνας στον άνυδρο Βορρά, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η επέκταση της ερήμου Γκόμπι. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2050, μια πλατιά ζώνη δάσους θα εκτείνεται από τη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ ως τη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλοντζιάνγκ, διασχίζοντας επτά επαρχίες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι προσπάθειες αναδάσωσης που καταβάλλονται στην Κίνα, μαζί με την αναβίωση των δασών στη Ρωσία και τις γείτονες σ' αυτήν χώρες αντισταθμίζουν σχεδόν το ήμισυ του όγκου του διοξειδίου του άνθρακα που δεν μπορεί πλέον να παγιδευτεί και να αποθηκευτεί λόγω της αποδάσωσης στους τροπικούς.

 [energia.gr]
30/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin