Monday, May 25, 2015

Γαλλία: Απαγόρευση της καταστροφής τροφίμων από τα καταστήματα

Τα απούλητα τρόφιμα θα δίνονται δωρεά σε φιλανθρωπίες ή για κτηνοτροφικούς και αγροτικούς σκοπούς...

 Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα ένα νέο μέτρο που επιβάλλει σε όλα τα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα μεγαλύτερα από 35 τετραγωνικά μέτρα να δωρίζουν απούλητα τρόφιμα σε φιλανθρωπίες ή εγκαταστάσεις για την παραγωγή ζωοτροφής ή λιπασμάτων.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη συλλογή τροφίμων από τα σκουπίδια, μερικά καταστήματα συνηθίζουν να ραντίζουν τους κάδους απορριμμάτων με χλωρίνη, και σε αυτό το φαινόμενο απευθύνεται ο νέος νόμος.

«Είναι σκανδαλώδες να βλέπουμε χλωρίνη σε βρώσιμα προϊόντα μέσα στους κάδους απορριμμάτων των σουπερμάρκετ», δήλωσε ο Γκιγιόμ Γκαρό, βουλευτής των Σοσιαλιστών που κατέθεσε το νομοσχέδιο.

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που δε θα τηρούν το νέο νόμο, θα αντιμετωπίζουν από τον Ιούλιο του 2016 πρόστιμα έως 70.000 ευρώ ή δύο χρόνια φυλάκισης.

Αυτό το μέτρο αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης πρωτοβουλίας για την ενέργεια και το περιβάλλον που στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων της Γαλλίας κατά το ήμισυ μέχρι το 2025.

 Ωστόσο ακόμα δεν είναι οριστική η εφαρμογή του. Η κάτω Βουλή θα ψηφίσει για το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, προτού περάσει με τη σειρά του στη Γερουσία.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο καταλήγει στα σκουπίδια.


 Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρωτιά στη σχετική λίστα, με περίπου 60 τόνους τροφίμων να καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως.
  [naftemporiki.gr]

25/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

---

1 comment:

  1. Η Γαλλία απαγορεύει τη σπατάλη τροφίμων στα σούπερ-μάρκετ...

    Μπλόκο στη σπατάλη τροφίμων βάζει η γαλλική κυβέρνηση με νόμο που απαγορεύει στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πετούν στα σκουπίδια τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και τις υποχρεώνει είτε να τα δωρίζουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις είτε να τα διαθέτουν σε παραγωγούς ζωοτροφών.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Γαλλία κατάργησε τη σήμανση της ημερομηνίας “ανάλωσης κατά προτίμηση” σε φρέσκα τρόφιμα, διότι πολλοί καταναλωτές τη συγχέουν με την ημερομηνία λήξης και πετούν τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ακόμα και μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας.

    Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), γάλλοι βουλευτές πρότειναν ακόμα 39 μέτρα κατά της σπατάλης τροφίμων, όπως η προώθηση της σακούλας για τους σκύλους (“le doggy bag“) για τα περισσεύματα στα εστιατόρια.

    Αναλυτικότερα, η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε την Πέμπτη 21 Μαΐου απαγορεύει την καταστροφή τροφίμων στα σούπερ μάρκετ με επιφάνεια άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι τον Ιούλιο του 2015, τα σουπερμάρκετ αυτά πρέπει να έχουν υπογράψει συμβόλαια για τη διάθεση του περισσεύματος σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε παραγωγούς ζωοτροφών και οργανικού κομπόστ..............http://www.econews.gr/2015/05/25/spatali-trofimon-supermarket-122503/

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin