Friday, May 01, 2015

Εκδήλωση «Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια» στην Πάφο

Το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο και το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο MARLISCO πραγματοποίησαν σήμερα στo Λιμανάκι της Κάτω Πάφου εκδήλωση με τίτλο ”Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια”.

Εκ μέρους του ευρωπαϊκού προγράμματος MARLISCO που τρέχει σε 18 χώρες η ακτομηχανικός Ξένια Λοϊζίδου δήλωσε ότι ο πολίτης μπορεί να έχει παρέμβαση στη μείωση των σκουπιδιών της θάλασσας, σημειώνοντας πως το 80% των σκουπιδιών αυτών έχει χερσαίες πηγές.

Η λειτουργός επικοινωνίας του Πάφος 2017 Έρικα Χαραλάμπους,  η οποία παρέστη στην εκδήλωση, ανέφερε πως τα σκουπίδια της θάλασσας και οι πλαστικές σακούλες αποτελούν πλέον μείζον πρόβλημα για τις θάλασσες της Ευρώπης και του κόσμου αφού, όπως ανέφερε,  χρησιμοποιούμε τις θάλασσές μας σαν χωματερές.

Μέλη του καταδυτικού Κέντρου CyDive, είπε η κ. Χαραλάμπους, έκαναν από το πρωί κάποιες καταδύσεις και συγκέντρωσαν σκουπίδια τα οποία θα καταγραφούν και θα αναλυθούν. Δρώμενα, συνέχισε, υπάρχουν και στο κάστρο, ενώ πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα και για τους μικρούς δύτες.

Η εκδήλωση περιλάμβανε έκθεση για τα σκουπίδια της θάλασσας «Το δάσος των βαρελιών» του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου MARLISCO, με την επιστημονική υποστήριξη των Συμβούλων Ερευνητών της ISOTECH Ltd, δωρεάν μαθήματα καταδύσεων σε παιδιά από 10 χρόνων από εξειδικευμένους εκπαιδευτές της ΕΝΑΛΙΑΣ ΦΥΣHΣ και του Καταδυτικού Κέντρου CyDive, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου MarLitCy και δράση τύπου «Dive Against Debris» από ομάδα δυτών, με στόχο την καταγραφή των πηγών των σκουπιδιών που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας και την εισαγωγή των δεδομένων στη βάση δεδομένων MARLISCO.

Oι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμη προβολές μίνι-ντοκιμαντέρ «Πλαστικές σακούλες- το πρόβλημα» και «Πλαστικές σακούλες – λύση», βίντεο από το Διαγωνισμό Βίντεο για Νέους του MARLISCO, και πολλές άλλες δράσεις από τις οργανώσεις ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας και την ΕΝΑΛΙΑ ΦΥΣΗ, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού έργουMarLitCy.

Οι συμμετέχοντας έστειλαν το μήνυμα από τη θάλασσα της Πάφου πως ”οι καθαρές θάλασσες χωρίς σκουπίδια και πλαστικές σακούλες είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε πολίτη”.

Την εκδήλωση στήριξαν επίσης η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Πάφου, το Σωματείο Χειμερινών Κολυμβητών «Βρυσούθκια Κκέλπετρη» και ο
Καταδυτικός Σύλλογος Κίμων.

 [ kathimerini.com.cy]
1/5/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin