Friday, April 10, 2015

Την κοινοτική νομοθεσία «δείχνει» η Κομισιόν για τον Turkish Stream

Tο βασικό ζητούμενο είναι να γίνει σεβαστή η κοινοτική νομοθεσία. Αυτή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά όσον αφορά τις εξαγγελίες Πούτιν και Τσίπρα για τον Turkish Stream.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Σχοινάς  επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία αναμένει από την Αθήνα να εργαστεί προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ενότητας της ΕΕ που αποτελεί και το ουσιαστικό στοιχείο της δύναμής της. 


Σε ό,τι αφορά το θέμα του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, σημείωσε ότι ελλείψει συγκεκριμένων πληροφοριών δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί. Κατέστησε ωστόσο σαφές, ότι το βασικό ζητούμενο είναι να γίνει σεβαστή η κοινοτική νομοθεσία που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις αλλά και τη λειτουργία της αγοράς της ενέργειας στην ΕΕ. 

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι στο πλαίσιο της κοινής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ κάθε διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη είναι ευπρόσδεκτη. Σχετικά με τον αγωγό ενέργειας που με τη συμμετοχή και της Ελλάδας αποτέλεσε αντικείμενο πρόσφατων διαβουλεύσεων στη Βουδαπέστη, σημείωσε ότι στη συνάντηση αυτή είχε προσκληθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας εμπειρογνώμονες ασχολούνται με το ζήτημα.

Για το ενδεχόμενο «παράκαμψης» του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα και λαχανικά, μέσω της δημιουργίας στην Ελλάδα αγροτικών επιχειρήσεων ρωσικής ιδιοκτησίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση εν γνώσει της Επιτροπής, ενώ επεσήμανε, ότι ο όγκος των φρούτων και λαχανικών που εξήγαγε η Ελλάδα πριν από το εμπάργκο στη Ρωσία είναι μάλλον περιορισμένης σημασίας.
Euractiv

 [euractiv.gr]
10/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin