Saturday, April 18, 2015

«Ταφόπλακα» στο παραλιακό μέτωπο

Στο ΤΑΙΠΕΔ επιστρέφουν τα «φιλέτα» του παράκτιου μετώπου με νομοθετική ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, η ΕΤΑΔ και επομένως ο μέτοχός της το ΤΑΙΠΕΔ, ορίζεται ως διάδοχο της απορροφούμενης εταιρίας ειδικού σκοπού Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου φορέα, ο οποίος «θα έχει σκοπό την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,

Έτσι, το σχέδιο για την δημιουργία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που είχε αποτελέσει προγραμματική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά το 2012, αποτελεί πλέον παρελθόν.

«Τυχόν δίκες της απορροφόμενης εταιρείας συνεχίζονται από την απορροφώσα εταιρεία, ως καθολική διάδοχό της, χωρίς καμία άλλη διατύπωση, μη επερχόμενης βίαιης διακοπής τους» σημειώνεται στην απόφαση και αναφέρεται ότι η ΕΤΑΔ θα εκδώσει ισολογισμό μετασχηματισμού της Παράκτιο Μέτωπο με ημερομηνία αναφοράς την 21η Μαρτίου 2015. Βάσει της απόφασης, οι 29 υπάλληλοι της Παράκτιο Μέτωπο θα μεταφερθούν στην ΕΤΑΔ, η οποία θα αναλάβει την μισθοδοσία τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος στην Παράκτιο Μετώπο. Σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του, με επικεφαλής την νυν αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2014, χαρακτήριζαν την εταιρία ως «Ταµείο Ξεπουλήµατος της ιδιωτικής και της δηµόσιας περιουσίας του Δηµοσίου, έξω από κάθε πολεοδοµικό και χωροταξικό περιορισµό, µε δόµηση εκατομμυρίων τ.μ. και αποδόµηση κάθε περιβαλλοντικής προστασίας».

Σύμφωνα με τον καινούριο νόμο, στον νέο φορέα, στον οποίο θα συγκεντρωθούν ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και Παράκτιο Μέτωπο, «τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται κυρίως για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης, όπως ειδικότερα θα προβλέπεται στον ιδρυτικό του νόμο».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Τσιρώνη σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης για το μεγάλο σχέδιο της ανάπλασης του Φαλήρου, «η νέα πολιτική ηγεσία θα αλλάξει τον σχεδιασμό με κατεύθυνση αφ' ενός της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα του χώρου και της βιώσιμης ανάπτυξης με ήπιες χρήσεις γης πολιτισμού και αναψυχής και αφ'ετέρου την επαναδημιουργία οικολογικού πάρκου, σύμφωνα με προγενέστερες προτάσεις».

«Με τον επανασχεδιασμό θα εξασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία των δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας και θα εξεταστούν οι κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί ως έργο ολοκληρωμένης ανάπτυξης» σημειώνεται, αν και γίνεται η παραδοχή ότι «η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου δεν εξασφαλίστηκε».
   [elzoni.gr]
18/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin