Saturday, March 28, 2015

Συναγερμός για τη στάθμη της λίμνης Κερκίνης

Σε επιφυλακή φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση στις Σέρρες μετά την άνοδο των νερών της λίμνης Κερκίνης. Σύσκεψη «έκτακτης ανάγκης» θα πραγματοποιηθεί σήμερα (28/3) το απόγευμα στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, παρουσία όλων των δημάρχων και των φορέων του νομού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νομός Σερρών, μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τα ασυγκράτητα πλέον νερά του ποταμού Στρυμόνα, που απειλούν να πλημμυρίσουν όλο τον νομό.

Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης βρίσκεται σε οριακό σημείο, παρά το σταδιακό άνοιγμα θυρών του φράγματος, όλες αυτές τις ημέρες, για να εκτονωθεί ο όγκος του νερού που συσσωρεύεται από τον ποταμό Στρυμόνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η στάθμη του νερού, βρίσκεται στα 35,85 μέτρα, με τελικό όριο αντοχής στα 36,00 με 36,20 μέτρα.

«Περιμένουμε πάρα πολύ νερό από τη Βουλγαρία και πρέπει να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε. Αυτό που δεν συζητιέται είναι να αφήσουμε παραπάνω νερό στη λίμνη και να κινδυνέψει να σπάσει το ανατολικό ανάχωμα. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα φύγουν αρκετά νερά τα οποία δεν ξέρω σε ποιον βαθμό θα προκαλέσουν υπερχειλίσεις» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης.

«Αν σπάσει το ανατολικό ανάχωμα τότε θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές» επισημαίνει δήμαρχος Ηράκλειας, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, υπογραμμίζοντας ότι «πολλές κοινότητες του δήμου βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της στάθμης του νερού της λίμνης Κερκίνης».

Την ίδια ώρα, παρά την ενίσχυση του αναχώματος στην περιοχή του Αχινού, του δήμου Βισαλτίας, σημειώνονται ήδη υπερχειλίσεις του ποταμού, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και τη δημοτική Αρχή του δήμου Βισαλτίας να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Υπερχειλίσεις του ποταμού Στρυμόνα, σημειώθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών και στα αναχώματα του Ψυχικού, του Βαλτοτοπίου και του Πεθελινού, του δήμου Εμμανουήλ Παππά.

«Φοβόμαστε τα χειρότερα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Νότας, δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, που μετρά μέχρι αυτή την ώρα πάνω από είκοσι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης κατεστραμμένα από τις πλημμύρες.
  [efsyn.gr]

28/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----

2 comments:

  1. Κινδυνεύει να πλημμυρίσει ο νομός Σερρών-Σε οριακό σημείο τα νερά της Κερκίνης...

    Σύσκεψη «έκτακτης ανάγκης» πρόκειται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, παρουσία όλων των δημάρχων και των φορέων του νομού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νομός Σερρών, μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τα ασυγκράτητα πλέον νερά του ποταμού Στρυμόνα, που απειλούν να πλημμυρίσουν όλο τον νομό.
    Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης βρίσκεται σε οριακό σημείο, παρά το σταδιακό άνοιγμα θυρών του φράγματος, όλες αυτές τις ημέρες, για να εκτονωθεί ο όγκος του νερού που συσσωρεύεται από τον ποταμό Στρυμόνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η στάθμη του νερού, βρίσκεται στα 35,85 μέτρα, με τελικό όριο αντοχής στα 36,00 με 36,20 μέτρα.
    «Περιμένουμε πάρα πολύ νερό από τη Βουλγαρία και πρέπει να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε...............http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=222814
    28/3/15

    ReplyDelete
  2. Συναγερμός στις Σέρρες: Υπερχείλισε ανάχωμα - Επέμβαση του στρατού ...

    Στιγμές αγωνίας περνούν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι του δήμου Βισαλτίας Σερρών, καθώς το ανάχωμα στον οικισμό Αχινού, φέρεται ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα, μετά το αναγκαστικό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνης, που έγινε χθες.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Αχινού Ανέστη Κεμανιτζόγλου, το ανάχωμα έχει ήδη υπερχειλίσει, ενώ αναμένονται δυνάμεις του στρατού προκειμένου να δημιουργήσουν, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και την περιφερειακή Ενότητα Σερρών, πρόχειρα αναχώματα, παράκτια του Στρυμόνα, προκειμένου να διαφυλαχτούν οι γεωργοκτηνοτροφικές κτιριακές εγκαταστάσεις της περιοχής από τα ορμητικά νερά.

    "Η κατάσταση σήμερα είναι δραματική" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεμανιτζόγλου, ενώ επεσήμανε ότι ήδη η δημοτική αρχή προειδοποίησε τους αγρότες του δήμου να αποφύγουν τη διέλευσή τους στους αγροτικούς επαρχιακούς δρόμους, κοντά στον ποταμό.

    "Ο όγκος του νερού που περιμένουμε δεν έχει φτάσει ακόμη στην περιοχή και ήδη ζούμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση" είπε ο κ. Κεμανιτζόγλου................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113491869

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin