Wednesday, February 04, 2015

ΣΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ στη απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη σχετικά με την επανεξέταση του διαγωνισμού για τους υδρογονάνθρακες στις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως θα προχωρήσει κανονικά ο διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Άρτα–Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος). Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα επανεξεταστούν οι όροι του διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις στις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απόφαση της κυβέρνησης να «επανεξετάσει» τους διαγωνισμούς για τη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραγκούνης «την προηγούμενη τριετία, η Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό για εκμετάλλευση 20 θαλασσίων “οικοπέδων”, έκτασης 100 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων! Δηλαδή, πάνω από το 75% του εδάφους της ελληνικής επικράτειας, και στο μεγαλύτερο μέρος τους εκτός των χωρικών υδάτων».

«Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτοί οι διαγωνισμοί για εκμετάλλευση θαλασσίων οικοπέδων δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχουν πλέον ευρωπαϊκή αναγνώριση της Ελληνικής δικαιοδοσίας. Ο σχετικός Διεθνής Διαγωνισμός αποτελεί μοναδικής σημασίας επιτυχία για την Ελλάδα - οικονομική και πολιτική - ενώ ανοίγει τεράστιες προοπτικές για το διεθνή ενεργειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ .

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη αυτά είναι επισήμως γνωστά στη σημερινή κυβέρνηση «γι’ αυτό και είναι αδιανόητη η απόφαση του νέου υπουργού, να “επανεξετάσει” τους διαγωνισμούς που ήδη έγιναν, πράγμα που οδηγεί πρακτικά στην ακύρωσή τους. Προειδοποιούμε ότι το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο, αφού θα κλονιστεί η αξιοπιστία της, τόσο γεωπολιτικά, όσο και έναντι υποψηφίων επενδυτών».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να χτίσει πάνω στα θετικά που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Άμεση ήταν η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ. «Η σημερινή εξαγγελία του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π.Λαφαζάνη ότι θα επανεξεταστεί ο εν εξελίξει διεθνής διαγωνισμός για τα είκοσι θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης στη ''βάση του εθνικού συμφέροντος και του μέγιστου αποτελέσματος για τη χώρα μας'', αντιφάσκει επικίνδυνα με τον εαυτό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που επιβάλλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία και να μην υπάρξει καμία κίνηση υπαναχώρησης ή καθυστέρησης που θα εκληφθεί διεθνώς ως υποχώρηση της Ελλάδας στην ενεργό άσκηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της μέσα στα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας της και της ΑΟΖ της που έχουν καθορισθεί με το νόμο 4001/2011», τονίζεται.

«Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνέχεια της εθνικής πολιτικής στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Η προκήρυξη των είκοσι οικοπέδων είναι η πιο σημαντική έμπρακτη κίνηση που έχει γίνει τα τελευταία σαράντα χρόνια στο πεδίο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της, ο όλος δε σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα δουλειάς βάθους που έγινε από τα Υπουργεία Εξωτερικών και ΠΕΚΑ όχι στο όνομα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά στο όνομα του Έθνους».

  elzoni.gr
4/2/15
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin