Monday, February 09, 2015

Οι υγρότοποι της Κύπρου απειλούνται καθημερινά

Η Υπηρεσία Θήρας θεωρεί ότι οι υγρότοποι της Κύπρου απειλούνται καθημερινά με αλλαγές στο υδρολογικό τους καθεστώς, με αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων τους, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών κυρίως αποβλήτων, κατακερματισμός τους και αυθαίρετη δόμηση, επέκταση αστικών περιοχών, εντατικοποίηση της γεωργίας, λαθροθηρία και λαθροϋλοτομία...

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου), η Υπηρεσία Θήρας αναφέρει ότι οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι 64% όλων των υγροτόπων έχουν καταστραφεί από το 1900, ενώ σε κάποιες ηπείρους όπως της Ασίας, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην Κύπρο οι υγρότοποι υποβαθμίζονται καθημερινά με αλλαγές στο υδρολογικό τους καθεστώς, με αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων τους, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών κυρίως αποβλήτων, κατακερματισμός τους και αυθαίρετη δόμηση, επέκταση αστικών περιοχών, εντατικοποίηση της γεωργίας, λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία. Πληθυσμοί ειδών σε υγρότοπους έχουν μειωθεί κατά 76% τα τελευταία 40 χρόνια ( WWF’s Living Planet Index).

Όπως προσθέτει δυστυχώς ανέκαθεν οι υγρότοποι θεωρούνταν ως άχρηστες περιοχές ή χώροι όπου θα έπρεπε να αποστραγγιστούν και να μετατραπούν κυρίως σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή και οικιστικές περιοχές.

Οι πιο σημαντικοί υγρότοποι της Κύπρου, λόγω κυρίως της μεγάλης βιοποικιλότητας που υποστηρίζουν (κυρίως σε πουλιά αλλά και τύπους οικοτόπων) έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Περιλαμβάνουν περιοχές όπως των αλυκών της Λάρνακας, τις Λίμνες Ορόκλινης και Παραλιμνίου, το φράγμα Άχνας καθώς και κάποια από τα πιο μεγάλα φράγματα όπως του Κούρρη, Ασπρόγκρεμμου και Ευρέτου.

Συνοπτικά, η Υπηρεσία Θήρας αναφέρει πως οι υγρότοποι προσφέρουν πόσιμο νερό, συμβάλουν στη γεωργία, σφύζουν από βιοποικιλότητα, αντιμάχονται στην κλιματική αλλαγή, παρέχουν τα απαραίτητα προϊόντα και αγαθά για την επιβίωση μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ

[riknews.com.cy]
9/2/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin