Wednesday, February 11, 2015

Τεράστιες οι καταστροφές για τους αγρότες του Εβρου

Τις πληγείσες περιοχές του Εβρου επισκέφθηκε, την περασμένη Κυριακή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, προκειμένου να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών από της πλημμύρες... Μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη, τον δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη, τον δήμαρχο Σουφλίου κ. Ευάγγελλο Πουληλιό, τον αντιδήμαρχο πρωτογενούς τομέα του δήμου Αλεξανδρουπόλεως κ. Γκότση, ενώ επισκέφθηκε τοπικούς φορείς, αγροτικών, κτηνοτροφικών συλλόγων αλλά και πλημμυροπαθών.

Σύμφωνα με την έκθεση που κοινοποίησε στους κ.κ. Λαφαζάνη και Αποστόλου:

«Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι καταστροφές είναι τεράστιες:
Α) Στον αγροτικό τομέα:
· 220.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό.
Αυτό σημαίνει μετάθεση της έναρξης της καλλιεργητής περιόδου οψίμηση της παραγωγής διότι:
- τα Ζαχαρότευτλα, που η προετοιμασία και η σπορά αρχίζει από τις αρχές
 Μαρτίου,
- Το βαμβάκι, που η σπορά αρχίζει τον Απρίλιο,
- Το καλαμπόκι, που η σπορά αρχίζει τον Απρίλιο,
- Τα σπαράγγια ασυγκόμιστα.
 Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μη συλλογή του συνόλου της παραγωγής. Κατ' εκτίμηση πάνω από 50% θα μείνει στα χωράφια.

Προβλήματα παρουσιάζει η καλλιέργεια της μηδικής, που ο κανονισμός του ΕΛΓΑ την εξαιρεί από το καθεστώς της αποζημίωσης και υπάρχουν χωράφια σπαρμένα με αυτήν.

Τα αγροτεμάχια έχουν υποστεί διάβρωση και χρίζουν αποκατάστασης.

Τα βαμβάκια που έμειναν ασύλλεκτα στα χωράφια.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 500 αντλητικά συγκροτήματα στις γεωτρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος θα στερηθεί των απαραίτητων επαγγελματικών υποδομών και εργαλείων για να μπορέσει να αρδεύσει στη νέα καλλιεργητική περίοδο. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν μπορούν να αποζημιωθούν γιατί δε θεωρούνται επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Εχουν καταστραφεί οι αγροτικές οδοποιίες και θα χρειαστούν από 200 χιλ. ευρώ για την Ορεστιάδα, 150χιλ. ευρώ για το Διδυμότειχο και 150 χιλ. ευρώ για το Σουφλί.

Στον Κτηνοτροφικό τομέα

- Οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο συνολικά στην ΠΕ Έβρου κυρίως από την ευλογιά, αλλά και τον καταρροϊκό πυρετό, το τελευταίο έτος (από Ιούνιο 2013) είναι 40.273 αιγοπρόβατα (τα 36.214 ζώα το 2014)
- 35 βοοειδή πνίγηκαν στο Σοφικό στην παρούσα φάση
- 5.000 πρόβατα είναι εκτός των μονάδων τους για να σωθούν από τον πνιγμό, αλλά χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές για τις επόμενες 15 ημέρες. Το κόστος για την αγορά των τροφών είναι περίπου 60.000 ευρώ
- Οι κτηνοτροφικές μονάδες που δεν έχουν άδεια δεν μπορούν να μπουν στα ΠΣΕ

Με βάση την ανωτέρω εκτίμηση ο υφυπουργός προτείνει, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης:

- Να πραγματοποιηθεί Διακρατική συνάντηση με τη Βουλγαρία για να τεθεί το ζήτημα των ιδιωτικών πλέον υδροηλεκτρικών φραγμάτων στη Βουλγαρία που δεν τηρούν τους κανονισμούς πληρότητας του 65% και έχουν πληρότητα 90-95%.

- Να πραγματοποιηθεί Διακρατική συνάντηση με την Τουρκία, ώστε να καθαριστεί ο Έβρος από τις νησίδες και τα δέντρα.

- Να έρθουν σε συνεννόηση τα Υπουργεία Εθνικής Αμύνης Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να απαγορευτεί η δημιουργία προβόλων, με αποτέλεσμα να μειώνεται το πλάτος του ποταμού.

- Τα αντλιοστάσια να θεωρηθούν επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

- Να ανακηρυχτεί η περιοχή του Έβρου ως Θεομηνιόπληκτη, ώστε να τύχει ωφελειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Αλληλεγγύης.

- Να δοθεί οριστική λύση με την υπογειοποίηση των Δικτύων και υποβρυχίων αντλιών (Υπάρχουν μελέτες της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο έργο. Η μία είναι υπό έγκριση και είναι της τάξης των 5 εκατ. ευρώ και αφορά 99 γεωτρήσεις και υπόλοιπες είναι 5 μελέτες των 600 χιλ. ευρώ εγκεκριμένες, οι οποίες όμως δεν έχουν προχωρήσει). 
  tovima.gr
11/2/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin