Tuesday, January 13, 2015

Οι αλλαγές των βροχοπτώσεων η μεγαλύτερη απειλή για τα πτηνά

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τις καιρικές συνθήκες και οι επιδράσεις είναι ήδη φανερές στα είδη της άγριας πανίδας, για παράδειγμα όταν υψηλότερες θερμοκρασίες ωθούν κάποια είδη σε μεγαλύτερα υψόμετρα ή γεωγραφικά πλάτη. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Όρεγκον Στέιτ, ένας παράγοντας με σημαντικές συνέπειες που έχει ως τώρα παραβλεφθεί είναι οι αλλαγές των βροχοπτώσεων.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα 32 ετών για τα πτηνά της βορειοδυτικής Αμερικής και ανακάλυψαν πως αυτά επηρεάζονται περισσότερο από τις τοπικές αλλαγές στις βροχοπτώσεις παρά από τις τάσεις υπερθέρμανσης.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε χειμώνες με χαμηλές βροχοπτώσεις και αυτό με τη σειρά του ευνοεί τα είδη που είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία, με αποτέλεσμα τα πτηνά που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην υγρασία να αντιμετωπίζουν δυσκολότερες συνθήκες και ο πληθυσμός τους να μειώνεται.

«Οι αλλαγές στη βροχόπτωση επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών, την υγρασία του εδάφους, την αποθήκευση νερού, καθώς και την αφθονία και διανομή των εντόμων», δήλωσε ο οικολόγος Μάθιου Μπετς, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Η μελέτη αναφέρει διάφορα παραδείγματα όπου οι συνθήκες ξηρασίας καθυστερούν το φώλιασμα των πτηνών, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η συντήρηση του πληθυσμού τους.

Εξάλλου η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των πτηνών που εκδίδεται από την αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη θεωρία της ερευνητικής ομάδας, αναφέροντας πως η μεγαλύτερη πτώση σε όλη τη χώρα σημειώθηκε στους πληθυσμούς πτηνών που ζουν σε ξηρά περιβάλλοντα.

  [naftemporiki.gr]
13/1/15
--


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin